Shutterstock

Analyse Suiker

Hoe invloed van Rusland op suikermarkt toeneemt

5 December 2019 - Jeannet Pennings

Rusland produceert dit jaar ruim 7,2 miljoen ton suiker, zo verwachten analisten. Dat is 18% meer dan vorig seizoen. Waar gaan de Russen met die grotere productie naar toe?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De recordproductie in Rusland wordt mede veroorzaakt door het grotere areaal suikerbieten. Ondanks dat de overheid en de marktdeskundigen uitbreiding ontmoedigden, zou het areaal afgelopen jaar met 2% zijn toegenomen. Daarnaast waren de groeiomstandigheden gunstig, waardoor brancheorganisatie Soyuzrossahara schat dat het suikerbietenvolume dit jaar met 9 miljoen ton toeneemt tot iets meer dan 50 miljoen ton.

Tegelijkertijd stijgt in het land de gemiddelde opbrengst uit suikerbieten. Afgelopen jaar is de suikeropbrengst met 0,6 ton toegenomen tot 6,2 ton per hectare. De productiviteit is in 20 jaar tijd meer dan verviervoudigd en zal komende jaren verder stijgen naar 7 tot 8 ton per hectare, zo is de verwachting.

Suikervoorraden
Exacte cijfers van de suikerconsumptie in Rusland ontbreken. Het Russische marktbureau IKAR schat de consumptie op 6 miljoen ton. Dat zou betekenen dat, als de productieschatting klopt, Rusland 1,1 miljoen ton suiker beschikbaar heeft voor export. Tel daar de reeds aanwezige suikervoorraden in het land bij op. Volgens IKAR lopen die op tot 1,5 miljoen ton in het voorjaar van 2020. Export zou kunnen bijdragen aan het wegwerken van suikeroverschotten.

IKAR verwacht dat Rusland dit seizoen 0,8 tot 1,1 miljoen ton suiker kan afzetten op de traditionele markten. Dit zijn de markten die de Russen per spoor en over de weg kunnen bereiken. Landen als Armenië, Wit-Rusland, Georgië, Kirgizië en Kazachstan, Afghanistan, Mongolië en Noord-Korea zijn belangrijke afzetmarkten voor Russische suiker. Als Rusland de exportvolumes wil vergroten, zal het volgens de marktanalisten moeten investeren in vervoer via zeecontainers. De infrastructuur is nog niet toereikend. Het land heeft grote haventerminals nodig, waarmee export via de Zwarte en Baltische Zee mogelijk wordt.

Prijs bijna gehalveerd
Daarbij is het wel de vraag of Rusland kan concurreren met andere landen. Volgens Evgeny Ivanov van IKAR is dat op dit moment het geval, aangezien de suikerprijzen in Rusland nu tot de laagste ter wereld behoren. Door de grote productietoename en de hoge voorraden  zou de suikerprijs in Rusland in de afgelopen 10 maanden 46% zijn gedaald. Ivanov: "Het volume van de wereldhandel in suiker is 60 miljoen ton. Als onze prijzen concurrerend zijn, kunnen we alle volumes naar elke markt verzenden. Onze graanexport is hier een voorbeeld van. Deze is de afgelopen 20 jaar enorm gegroeid dankzij de ontwikkeling van haventerminals."

Rusland speelt nog niet zo lang een rol van betekenis op de internationale suikermarkt. Pas in 2016 was de oogst voor het eerst groter dan dat het land jaarlijks zelf gebruikt. Daarmee kon Rusland in 2016-2017 voor het eerst een significant volume suiker exporteren. Het ging toen om 350.000 ton suiker, 5% van de totale suikerproductie in het land destijds.

Centraal-Azië
Vice-premier Alexei Gordeev benadrukte tijdens een vergadering met president Poetin dat 20 jaar geleden 85% van de geconsumeerde suiker in Rusland geïmporteerd werd. "Nu exporteert Rusland suiker met vertrouwen." Volgens hem zijn vooral de markten in Centraal-Azië veelbelovend voor de Russen. Gordeev liet verder weten een voorstel van FAS, het antimonopolie-orgaan van de staat, te steunen. Daarmee worden producentenorganisaties gedwongen de export te ontwikkelen om zo meer balans tussen vraag en aanbod op de suikermarkt te creëren. "De associatie van suikerproducenten stelt ons in staat om krachtiger te opereren op exportmarkten."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden