Shutterstock

Inside Aardappelen

Onzekerheid domineert export pootgoed buiten EU

16 Januari 2020 - Jeannet Pennings

De export van pootaardappelen kent dit jaar een aantal uitdagingen. De situatie in het Midden-Oosten brengt onzekerheid met zich mee, maar bovenal is het een kunst om de vraag naar hogere klassen in te vullen. En dat merken ze ook bij handels- en veredelingsbedrijf HZPC.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In 2019 kampte de pootgoedsector voor het tweede jaar op rij met een extreem hoog verlagingspercentage van 37%. Hoewel Gerard Backx, CEO van HZPC, aangeeft dat het percentage bij HZPC lager ligt dan het landelijk gemiddelde, kent hij wel de uitdagingen die hiermee gepaard gaan.

Om te beginnen met de beperkingen in het huidige exportseizoen. "Er zijn diverse landen die alleen hogere klassen pootgoed ontvangen. Andere uitdagingen zijn betalingsbeperkingen in een aantal landen en de situatie die in december is ontstaan in het Midden-Oosten. Dat brengt onzekerheid met zich mee, want deze landen zijn nog niet allemaal beleverd."

Vraag niet overdreven
Binnen Europa loopt de afzet van pootgoed zoals verwacht. Backx typeert het huidige seizoen met bijbehorend prijsniveau als ‘redelijk’. "De vraag is goed, maar niet overdreven." Het is volgens hem afwachten hoe de rest van het seizoen ingekleurd zal worden. "Veel is afhankelijk van hoeveel van de totale oogst ook werkelijk als pootgoed verkocht kan worden. Later in het seizoen hebben we daar meer zicht op. Begin maart maakt HZPC een eerste prognoseprijs bekend."

Ondertussen kijkt de CEO naar de langere termijn, en dan met name het effect van het hoge verlagingspercentage. "Dit heeft vooral invloed op de vermeerdering van diverse rassen. De opbouw van met name de nieuwere rassen zal langzamer verlopen dan gepland." 

Desondanks verwacht Backx geen areaalkrimp. "Voor HZPC geldt dat wij het areaal pootgoed in Europa alle jaren wat laten groeien. Daarvoor zijn nieuwe telers zonder meer welkom. In Nederland kan het areaal niet veel meer groeien, mits je geen concessies wil doen aan de kwaliteit. In het buitenland is procentueel meer groei mogelijk." Momenteel staat ongeveer de helft van het HZPC-pootgoed in Nederland en de rest daarbuiten. "Daarmee realiseren we een redelijke risicospreiding qua kwaliteit."

Hoge virusdruk blijft
Ook komend jaar is de virusdruk in de pootaardappelen nog groot, verwacht Backx. "Zolang we geen strenge winter krijgen, zal de luizendruk wederom hoog zijn. Dan ontstaat eenzelfde uitgangssituatie als vorig jaar. Natuurlijk kan het ook anders verlopen, maar de virusdruk zal niet direct sterk omlaag gaan. We hebben deze situatie vaker meegemaakt en dat duurt enkele jaren."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden