Agrifoto

Inside Aardappelen

Fysieke marktprijs fors hoger dan bij onze buren

23 Januari 2020 - 2 reacties

De fysieke marktprijs voor aardappelen in Nederland steekt met kop en schouders uit boven de gemiddelde prijs in omliggende landen. De prijs ligt maar liefst 10% hoger.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit valt af te leiden uit de gemiddelde noteringen van de landen Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. Met deze noteringen wordt de wekelijkse cash settlement (CS) samengesteld. Donderdag 23 januari werd de CS vastgesteld op €15,10 en dat is €0,20 hoger dan een week eerder.

De inbreng vanuit Duitsland (€14,73), België (€14,51) en Frankrijk (€14,72) is vrijwel gelijk gebleven, terwijl die vanuit Nederland op €16,24 uitkomt. De Nederlandse inbreng ligt maar liefst 10% hoger dan in de andere landen die worden gebruikt voor de CS.

Vooral witvlezige rassen
De reden voor het relatief grote prijsverschil is wel te verklaren. Voor de CS benodigde Nederlandse inbreng wordt PotatoNL gebruikt. Daarbij wordt de prijs gebasseerd op het gemiddelde van de onderkant van de categorie 1-notering en de bovenkant van de categorie 2-notering.

Het is met name de categorie 2-notering die vaak voor de piek zorgt van alle noteringen in Europa. Vooral de meer witvlezige rassen, zoals Innovator, worden gervraagd in de huidige markt en dat is terug te zien in de bovenkant van de categorie 2-notering.

Andere doeleinden
In de omschrijving van het protocol van PotatoNL 2019-2020 staat dat categorie 2 fritesgeschikte aardappelen zijn die gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals de kleine fritesproducenten, kleinschalige schillerij en export voor de fritesverwerking in andere landen. Deze vallen dus niet onder categorie 1.

Een dergelijke wijze van noteren is er in de andere landen die zorgen voor de inbreng van de CS niet zo uitgebreid. Dat is duidelijk terug te zien in het uiteindelijk gemiddelde prijsniveau (cash settlement).

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden