Shutterstock

Inside Aardappelen

Fors minder aardappelen op voorraad in VS

12 Februari 2020 - Jeannet Pennings

De aardappelvoorraden in de Verenigde Staten (VS) zijn fors kleiner dan vorig jaar. Dat komt onder meer doordat de verwerkende industrie afgelopen maanden een grotere greep uit de voorraad heeft gedaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappelvoorraad in de 11 grootste staten was op peildatum 1 februari volgens schattingen omgerekend 9,03 miljoen ton (199 miljoen cwt). Dat is 4,7% minder dan exact een jaar geleden, oftewel een krimp van ongeveer 445.000 ton aardappelen. Het zijn de aardappelen bestemd voor verwerking die het hardst krompen in voorraad.

Druk op voorraden
Afgelopen december werd ook al een krimp van de aardappelvoorraden gemeld. Wat meespeelt is een matig groeiseizoen, waardoor de oogstopbrengst in de VS afgelopen seizoen ruim 2,5% lager was dan het voorgaande jaar. Tegelijkertijd hebben aardappelverwerkers in zowel de VS als Canada geïnvesteerd in meer capaciteit. De fabrieken doen er alles aan om hun voorraden op peil te houden.

Analisten schatten dat de industrie in december en januari 1,8 miljoen ton aardappelen heeft verwerkt. Dat is een toename van 5,9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De wereldwijde vraag naar aardappelproducten blijft groot, en dus ook in de VS. Aanvoerproblemen kunnen een beperkende factor gaan worden.

Minder tafel- en chipsaardappelen
Het kan tevens een verklaring zijn voor het feit dat er minder tafelaardappelen zijn verzonden. Het gaat om ongeveer 627.000 ton in december en januari en dat is 6,8% minder dan het jaar ervoor. Het gebruik van chipsaardappelen daalde met 13,2% tot 284.000 ton. Er gaan geluiden dat chipsfabrieken hun contractvolumes in 2020 naar beneden brengen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden