Corteva

Aangeboden door Corteva

Wat te doen tegen aaltjes in aardappelen?

12 Februari 2020

Bij de bouwplankeuzes voor het nieuwe jaar zit ook de afweging of een nematicide als Vydate 10G nodig is. Allereerst is het belangrijk dat u weet met welke aaltjessoort of soorten u te maken heeft en hoe hoog de besmetting is. Hiervoor is een bodemonderzoek nodig. Pas als u weet wie ‘de tegenstander’ is, kunt u een plan van aanpak maken. 

Als er een besmetting is vastgesteld voor bijvoorbeeld AM, is een rassenkeuzetoets tegenwoordig een goede optie. Met het juiste ras op het juiste perceel zijn veel problemen te voorkomen.

Proefresultaten
Mocht de inzet van een nematicide zinvol zijn, dan kan nog de keuze gemaakt worden tussen verschillende middelen. In 2019 heeft HLB in opdracht van Corteva Agriscience een proef uitgevoerd om diverse nematiciden met elkaar te vergelijken. Deze proef lag in Ter Apel (Gr.) op een perceel besmet met hoofdzakelijk aardappelcystenaaltjes. De proef had vier herhalingen voor een goede statistische betrouwbaarheid.

Op onderstaande foto ziet u dit proefveld gefotografeerd met een drone. Er is goed te zien dat er verschil zit tussen de verschillende behandelingen binnen het proefveld. De veldjes zijn steeds 10 meter lang en vier rijen breed.

Luchtfoto proefveld Ter Apel, 2019

De veldjes die behandeld zijn met Vydate 10G hebben een snellere ontwikkeling dan de veldjes waar alternatieve middelen zijn gebruikt. Dit verschil was zowel bij de volveldsdosering als bij de rijendosering te zien.

In het najaar zijn door HLB de opbrengsten van de verschillende behandelingen bepaald. De veldjes met een snellere beginontwikkeling bleken uiteindelijk ook een hogere zetmeelopbrengst te geven. Het resultaat laat zien dat de gemiddelde opbrengst per hectare het hoogst liggen op de veldjes waar Vydate 10G is toegepast. Bekijk en vergelijk de resultaten hier

Coloradokevers
In het proefveld in Ter Apel waren ook duidelijke verschillen te zien voor wat betreft aantasting van Coloradokevers. Vydate 10G liet zowel in de 10 kg dosering, maar zeker ook in de 20 kg dosering de sterkste werking zien tegen de eerste generatie Coloradokevers. De eerste bespuiting kan hierdoor langer worden uitgesteld.

Vydate 10G is beter oplosbaar dan alternatieve producten en komt daardoor sneller beschikbaar voor uw gewas. Omdat de meeste schade van aaltjes aan het begin van de teelt plaats vindt, is dit een belangrijk voordeel. Bovendien worden uw aardappelen ook onder drogere omstandigheden beter beschermd. Vydate 10G geeft daarmee meer bedrijfszekerheid.

Luizenwerking
In andere proefvelden is gekeken naar de luizenwerking van Vydate 10G. De werking op luizen van Vydate 10G bleek vergelijkbaar met die van Actara. Dus tot een week of 8 tot 9 na het poten blijven uw aardappelen luisvrij. Lees hier meer over op Aaltjes.net: Vydate 10G tegen luizen in pootgoed.

Meer informatie over Vydate 10G?
Allard Jukema – Productmanager Corteva
E-mail: allard.jukema@corteva.com
Tel.: 06 – 2007 8675

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden