Agrifoto

Inside Peen

Rustigste peenmarkt in jaren, weinig kilo's in de kist

14 Februari 2020 - Anne Jan Doorn

Er zit duidelijk minder peen in de kist dan voorgaande jaren. Kwaliteitsproblemen als ringrot zorgen ervoor dat kopers voorzichtig zijn. De markt blijft erg rustig, bij een stabiele prijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week was de peenhandel nog rustiger dan voorgaande weken. Verschillende handelaren spreken van het rustigste jaar dat ze meegemaakt hebben. Het wachten blijft dan ook op nieuwe vraag. "Het positieve voor de markt is dat er minder kisten zijn geoogst. Daardoor zou er eind van het seizoen nog wel eens ruimte kunnen zijn voor de afzet van goede grove peen", aldus Joost Litjens, adviseur bij Bejo.

Nu de aflandperiode zo goed als afgelopen is komt er ruimte voor partijen uit de koelhuizen. Door kwaliteitsproblemen komt er fors minder peen uit de kist. De schattingen lopen uiteen van 350 tot 600 kilo per kist, hoewel de 350 kilo een negatieve uitschieter is. "Gemiddeld zit er tot 10% tot 25% minder netto-peen in de kist", aldus Litjens.

Duidelijk lagere prijs
De DCA-Notering peen blijft stabiel. Voor de B-peen wordt een gemiddelde prijs van €10,5 per 100 kilo genoteerd bij een range van €8 tot €13 per 100 kilo. De C-peen noteert €10 tot €14 per 100 kilo. Dit is ruim de helft lager dan vorig jaar.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden