Eigen foto

Inside Aardappelen

HZPC: ‘Hoogste financiële hectare opbrengst ooit’

3 Maart 2020 - Erik Colenbrander

Handelshuis HZPC verwacht over het jaar 2019 de hoogste financiële hectareopbrengst ooit, dankzij een prognoseprijs voor de oogst van 2019 die is vastgesteld op €38 per 100 kilo en een gemiddelde kilo-opbrengst per hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alleen vorig jaar was de prognoseprijs en de uiteindelijke uitbetalingsprijs hoger, maar dit ging gepaard met een kleinere oogst als gevolg van de droogte in 2018. De pootaardappelopbrengst van 2019 ligt in lijn met het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Lilian Escalon, directeur HZPC Europa, is blij met de prognose voor dit seizoen. “Door de hogere virusdruk duurde het langer voordat we wisten in welke klassen het pootgoed verkocht kon worden. De vraag in Noord-Afrika was dit jaar minder groot. We hebben desondanks hoge verkoopprijzen gerealiseerd. Tot laat in het seizoen zijn er pootaardappelen naar deze landen verscheept”, meldt hij in een verklaring van het aardappelconcern.

Aarzeling bij producenten
HZPC constateert dat pootaardappelrassen voor de versmarkt in Europa het goed doen.“De markt is hier in evenwicht, waardoor de verkopen volgens verwachting gaan”, stelt Escalon. “Er is alleen wat aarzeling bij producenten van consumptieaardappelen voor de fritesmarkt. De discussie over het kiemremmende middel CIPC veroorzaakt enige terughoudendheid in de markt.”

Escalon gaat er vanuit dat HZPC haar telers uiteindelijk 2,6% meer geld gaat uitbetalen dan over oogst 2018, bij 2 procent meer goedgekeurd areaal. “Met 2% meer areaal leveren onze telers 11% meer tonnen over heel Europa. In totaal betalen we dit jaar ruim 190 miljoen euro aan onze telers.”

Opkoop certificaten van aandelen
HZPC kondigt aan voor haar certificaten van aandelen programma Connecting Growers vanaf 2021 elk jaar voor €1,5 miljoen op te kopen en te gaan verdelen over de huidige actieve telers. Twintig jaar geleden waren bijna alle certificaten in handen van actieve telers. Door bijvoorbeeld pensionering van telers is dit aandeel gedaald richting 50%.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden