Syngenta

Aangeboden door Syngenta

Aaltjes en ritnaalden? Ons advies voor 2020

9 Maart 2020

Aaltjes belemmeren de ontwikkeling van het wortelstelsel en veroorzaken daarmee een flinke opbrengstderving. Ritnaalden knagen zich in de knollen, waardoor de kwaliteit achteruit gaat.

De verwerking van dergelijke partijen aardappelen wordt hierdoor bemoeilijkt. Zowel aaltjes als ritnaalden kunnen forse financiële schade geven. Partijen kunnen worden afgekeurd. In 2020 zijn de mogelijkheden om ritnaalden te bestrijden beperkt: ethoprofos (Mocap 15 G) is niet meer beschikbaar. Alleen Nemathorin® is nog toegelaten. 

Nemathorin:

  • werkt zowel tegen aaltjes al ritnaalden
  • zorgt voor een ongestoorde groei van het aardappelgewas, ook bij resistente rassen die minder tolerant zijn tegen aaltjes.
  • heeft een nevenwerking op bladluis tot 9 weken na het poten en voorkomt zo een vroege populatieopbouw
  • werkt op alle grondsoorten

Nemathorin is geformuleerd als microgranulaat op basis van klei en kan zowel volvelds als in een rijenbehandeling worden toegepast. Ritnaalden overleven 3 tot 5 seizoenen in de bodem, zijn vaak lastig en niet voor 100% onder controle te krijgen. Dit vraagt om extra aandacht voor de toepassingstechniek.

Zorg voor een goede egale verdeling van het granulaat in de grond. Een egale verdeling zorgt voor een grotere kans op contact met de ritnaalden en geeft daardoor een betere werking. Gebruik altijd correct afgestelde strooiapparatuur, zodat u de juiste hoeveelheid per hectare strooit. Een optimale toepassing leidt tot een beter resultaat.

Ons advies en doseringen
Aanpak aaltjes:
Rijendosering:         7,5 kg/ha
Volveldsdosering:    30 kg/ha

Aanpak ritnaalden:
Rijendosering:         7,5 kg tijdens het poten
Volveldsdosering:    15-20 kg

Op de website van Syngenta zijn tips te vinden voor het aanpakken van ritnaalden en de diverse aaltjes. Bovendien vindt u er praktische informatie over:

  • adviezen en doseringen op percelen met hoge en lage aantasting
  • de toepassing
  • de strooitabellen en kalibratie van diverse granulaatstrooiers.
  • en nog veel meer
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden