Agrifoto

Inside Suikerbieten

Wat merkt bietenteler van de coronacrisis?

20 Maart 2020 - Niels van der Boom

Royal Cosun kwam eerder deze week al met een winstwaarschuwing naar buiten. Vooral Aviko Potato wordt door de coronacrisis getroffen, maar ook Suiker Unie ondervindt hinder van de huidige situatie. Het is nog even koffiedik kijken wat de bietenteler hiervan gaat merken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De fritessector wordt zwaar getroffen door het sluiten van alle horeca en cancelen van evenementen, sportkantines en andere plekken waar frites wordt genuttigd. Vaak gaan die consumpties hand in hand met frisdrank, waardoor ook de internationale suikersector een terugval in de vraag bemerkt.

Consumptie verandert
"Tegelijkertijd nuttigen mensen thuis meer koekjes en drinken ze daar ook meer frisdranken", legt Cosun-voorzitter Dirk de Lugt uit. "Hier zien we dat een stijging in de vraag ontstaat. Omdat het out-of-home segment verreweg de grootste afnemer is, kan dit de weggevallen vraag niet helemaal compenseren."

De schrik die op de aandelenbeurzen en op de granenmarkten merkbaar was, trof ook de termijnmarkt voor suiker. Inmiddels lijkt deze weer wat op te veren. De Londense Liffe suikernotering noteert vrijdagochtend 20 maart weer een klein plusje. "We zaten op een prijsniveau van $0,15 en daalde rap naar een bodem van $0,11", weet De Lugt. "Dit prijsniveau werd ook voor de opleving begin dit jaar gehaald. De vraag is nu of de prijs weer hersteld en in welk tijdsbestek. Je mist een deel van de afzet, waardoor de situatie niet langer vergelijkbaar is."

Bio-ethanol
Ook de situatie bij de olieproductie kan de suikersector treffen, al heeft De Lugt deze nog niet in beeld. Een enorm gedaalde olieprijs maakt het oninteressant om suiker te gebruiken voor de productie van bio-ethanol. Ook de ethanolprijzen zijn de laatste tijd gedaald. Omdat we nog middenin de crisis zitten, is het lastig te voorspellen of de vraag weer toeneemt.

Op korte termijn verwacht De Lugt niet dat bietentelers veel merken van de huidige situatie. "We hebben achteraf gezien veel suiker verkocht op het juiste moment. Die prijzen liggen vast. Gaat deze situatie duren tot en met de zomer of nog langer, dan kan de impact heel groot zijn. Je praat dan over de gevolgen voor teeltjaar 2021. Op dit moment is de impact bij de dochterbedrijven groter, wat betreft de bietenprijs van Cosun. Met name Aviko Potato wordt hard getroffen."

Verhuizing van personeel
Crisisteams binnen Cosun houden zich bezig met de logistieke uitdagingen, maar ook met de beschikbaarheid van personeel. Valt de fritesproductie stil, dan wordt personeel van het ene naar het andere dochterbedrijf verhuisd. De Lugt: "We moeten er z’n allen de schouders onder zetten en zoeken naar oplossingen. Daarbij leven we met de dag, omdat de situatie zo snel verandert. We kunnen dit niet alleen oplossen."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden