Shutterstock

Inside Aardappel

Belpotato: coronacrisis kan doorwerken in 2021

26 Maart 2020 - Erik Colenbrander

Net als in Nederland worden ook in België vooral telers en verwerkers van fritesaardappelen hard getroffen door de coronacrisis. De Belgische ketenorganisatie Belpotato vreest dat de crisis ook gevolgen heeft voor het komende teeltseizoen 2020/21.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om welke hoeveelheden het gaat waarvoor de afzet is weggevallen, vermeldt de Belgische ketenorganisatie niet. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse aardappelketen onder regie van BO Akkerbouw.

Belgapom crisisplatform
Belgapom - waarin de handel en verwerking zich hebben verenigd - heeft een platform gecreëerd om contracten voor aardappelen die om kwaliteitsredenen dringend verwerkt moeten worden prioriteit te geven. Daarbij wordt een beroep gedaan op de solidariteit tussen de handel en verwerking. Het platform is goedgekeurd door de mededingingsautoriteit, aldus Belpotato.

80% bestemd voor diepvries
In België is rond 80% van de aardappelproductie bestemd voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten. Het leeuwendeel daarvan gaat naar het buitenland. België is de grootste exporteur van diepgevroren aardappelproducten ter wereld. Ongeveer twee derde blijft binnen de Europese Unie (EU), een derde wordt buiten de EU afgezet. De export gaat door, maar zowel logistieke problemen vanwege beschikbaarheid van containers als de problemen aan grenzen, belemmeren de uitvoer zwaar.

Meer aardappelconsumptie
Een geluk bij een ongeluk is dat de consumenten in deze moeilijke tijden terugvallen op de consumptie van aardappelen en aardappelproducten, meldt de organisatie. Er is nu al een opleving van de markt voor tafelaardappelen, maar ook van chips en frites zichtbaar in België. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden