Shutterstock

Inside Aardappelen

Overproductie dreigt voor Franse aardappelteler

1 April 2020 - Jeannet Pennings

De Franse telersorganisatie UNPT waarschuwt aardappeltelers voor overproductie. Voor het nieuwe seizoen zouden aardappelen voor de verwerkende industrie alleen de grond in moeten als er een gegarandeerde afzet voor is. 'Produceren voor de vrije markt is extreem risicovol.'

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Franse aardappelindustrie staat, net als in Nederland, fors onder druk als gevolg van de coronacrisis. Jaarlijks worden zo’n 3 miljoen ton fritesaardappelen verwerkt in Frankrijk. Fabrikanten kondigen nu vertragingen aan in het ophalen van de aardappelen die bij telers in bewaring liggen. 

Kwaliteit vraagt aandacht
Volgens de UNPT (union nationale des producteurs de pommes de terre) moeten telers de bewaaromstandigheden extra goed in de gaten houden, met name om kieming tegen te gaan. Daarbij worden telers er tevens op gewezen dat 8 april de uiterste verkoopdatum is voor aardappelen die met CIPC zijn behandeld.

De huidige aardappelcampagne in Frankrijk loopt naar verwachting vertraging op in juli en augustus. Producenten worden op het hart gedrukt om hun verantwoordelijkheid te nemen bij het poten van het nieuwe areaal. “De prognose voor 2020, op basis van de arealen in 2019 en het gemiddelde rendement, zouden leiden tot overproductie”, waarschuwt de UNPT. 

Contractteelt
Elke teler zou er daarom voor moeten zorgen dat zijn productie, qua omvang én kwaliteit, een duidelijk afzetgebied heeft. “Fritesaardappelen telen voor de vrije markt brengt een extreem hoog risico met zich mee.” De UNPT pleit voor contractteelt om zo structuur in de sector te behouden en inkomens te waarborgen. Telers kunnen gebruik maken van het standaardcontract dat de organisatie beschikbaar stelt op haar website.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden