Agrifoto

Inside Aardappel

Even geduld voor regeling fritesaardappelen

3 April 2020 - Erik Colenbrander

Telers van fritesaardappelen moeten nog even wachten op de voorwaarden voor compensatie voor overtollige aardappelen door de coronacrisis. Het ministerie van LNV tilt de bekendmaking van de ophanden zijnde compensatieregeling over het weekend heen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Onder stoom en kokend water moet de regeling worden worden gemaakt. Tegelijkertijd wil landbouwminister Carola Schouten een totaalpakket presenteren met daarin ook regelingen voor groente en fruit, sierteelt en andere sectoren, zoals de eendenhouderij.

Bovendien zijn gisteren (donderdag) nieuwe steunmaatregelen van de Europese Commissie bekendgemaakt, waarop nog wordt gestudeerd. BO-Akkerbouw directeur André Hoogendijk, die de regie voert bij het sectoroverleg met het ministerie, heeft in elk geval ‘nu niet het beeld van dat het kabinet er vandaag (vrijdag 3 april) over gaat besluiten.’

Twee weken
Al twee weken zijn de gezamenlijke ketenpartijen in de fritesaardappelteelt-en verwerking in overleg met het ministerie van LNV over een compensatieregeling. Na afloop van de Europese raad van ministers eind maart werd duidelijk dat er hoogstwaarschijnlijk een regeling komt, met een limiet van maximaal €100.000 compensatie per teler. De regeling moet eenvoudig uitvoerbaar en snel in te voeren zijn.

Aardappelzetmeelverwerker Avebe heeft in een brief aan de leden laten weten niet van plan te zijn overtollige fritesaardappelen te verwerken, dus die richting biedt geen soelaas.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden