Shutterstock

Inside Aardappel

Dramatisch dieptepunt voor de cash settlement

9 April 2020

De cash settlement (CS) heeft donderdag (9 april) een dramatisch dieptepunt bereikt. Nog nooit in de historie van de aardappeltermijnmarkt - in het tijdperk van het afwikkelen op basis van een CS - is zo laag genoteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De CS kwam uiteindelijk uit op €1,70. Nog geen maand geleden noteerde de CS nog €12,80, vorige week was dat al €3,10. De verwachting voor deze week was wel een nog lagere CS, maar onder het niveau van €2,00 was geen rekening gehouden. Ook gelet op het feit dat er die dag nog op €3,00 werd gehandeld.

Alle ellende van het coronavirus heeft de fritesaardappelsector de afgelopen weken keihard geraakt. Een enorm probleem doemt op, juist in deze fase van het seizoen waarin veel bewaaraardappelen worden geleverd en afgerekend. Terwijl de afzet van de verwerkers die leveren aan de foodservice (restaurants, evenementen zoals Formule 1 en EK-voetbal, bedrijfskantines etc.) vrijwel is stilgevallen. Een aantal lijnen van fritesverwerkers draaien nog wel, maar het eindproduct hiervan gaat de koelhuizen in of vind zijn afzet naar de retail. Dit volume is echter te beperkt om alle aardappelen op korte termijn weg te werken.

Bodem in de markt
De afgelopen 2 weken zijn er veel aardappelen met oorspronkelijke eindbestemming fritesverwerking opkocht door partijen die handelen in onder meer veevoer. Dit zorgde voor een bodem in de markt (als je dat zo mag noemen) van €1,00 tot €1,50 per 100 kilo.

Deze absolute bodemprijs zijn terug te zien in de CS, die voor de inbreng in Frankrijk, België en Duitsland nog geen €1,50 euro. Voor Nederland was dat net iets boven het €3,00 niveau. De CS geeft met deze notering de snoeiharde realiteit van het moment aan, waarvan je je moet afvragen of er voor het eind van het seizoen nog enig herstel mogelijk is.  

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden