Shutterstock

Inside Aardappelen

Vlaamse aardappelteler krimpt areaal flink in

10 April 2020 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Het aardappelareaal in Vlaanderen gaat als gevolg van de coronacrisis dit teeltseizoen 2020 flink krimpen. De verwerkende industrie heeft het aantal contracten teruggeschroefd en ook telers van vrije aardappelen betwijfelen of zij het areaal dat ze voor ogen hadden aanhouden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat blijkt uit de enquête die aardappelproefcentrum PCA begin april onder 127 telers heeft gehouden. Uit de antwoorden komt een beeld naar voren dat het Vlaamse areaal met 5 à 6% daalt. Bij de consumptieaardappelen kan een krimp worden verwacht van 5% ten opzichte van het areaal in 2019 (54.000 hectare). Dat betekent dat er 2.700 hectare minder consumptieaardappelen worden gepoot. De verwachte krimp komt volledig voor rekening van de midden en late rassen. In het vroege segment wordt nog een stijging (+10%) verwacht.

Pootgoed al binnen
Op het moment van de enquête – 1 april – zat een kwart van de vroege rassen al in de grond. Het pootgoed in dit segment hadden telers bij de uitbraak van het coronavirus doorgaans al binnen, waardoor aanpassing van het areaal niet voor de hand lag. PCA benadrukt dat met de enquête maar een beperkt aandeel van het areaal vroege rassen wordt bereikt en dat het dus slechts om een indicatie gaat. Amora blijft met een aandeel van 46% veruit het belangrijkste vroege ras, gevolgd door Sinora (20%), Anosta (13%) en Première. Frieslander zakt naar de vijfde plaats.

Het areaal midden en late fritesrassen laat in de enquête een daling van 6% zien. Fontane blijft veruit het grootst met een aandeel van ruim 59%. De verwachting is dat iets meer dan 60% van het areaal Fontane onder contract wordt geteeld, waarbij de kanttekening moet worden gemaakt dat nog niet alle contracten rond zijn. Challenger, Bintje en Innovator – goed voor 6 à 8% van het areaal midden en late aardappelen – krimpen ongeveer een kwart in omvang. 

Mogelijke stijging Wallonië
Deze eerste areaalverwachting van PCA heeft betrekking op de aardappelteelt in Vlaanderen. Volgens de eerste cijfers in Wallonië kan het areaal hier 3,6% stijgen, maar het ligt voor de hand dat die verwachting vanwege de coronacrisis nog naar beneden wordt bijgesteld. Uitgaande van de eerste raming groeit met name Fontane fors, namelijk 29%. Daarmee is het ras goed voor 44% van het areaal Waalse consumptieaardappelen. Innovator volgt op een tweede plek (18%) en blijft stabiel in areaal. Challenger en Bintje volgen op plek 3 en 4 en laten een flinke krimp zien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden