Reimar / Shutterstock.com

Inside Uien

Heeft uienverpakker extra werk voor Pasen?

10 April 2020

Normaal gesproken hebben uienverpakkers in de week voor Pasen volop werk met het verpakken van uien voor Europese bestemmingen. Gaat dit ook op in dit uitzonderlijke jaar 2020?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verpakkers die normaliter al veel leveren aan de retail, hebben deze week wel iets meer vraag gehad dan een week geleden. Maar dit is niet van het niveau dat we kennen van voorgaande jaren. In de tweede helft van maart hebben Europese (retail) bestemmingen veel uien gehamsterd, waardoor er in heel Europa behoorlijke voorraden staan. Bovendien is het de vraag of het consumptiegedrag vergelijkbaar is met andere jaren rond Pasen, nu veel mensen door een lockdown het huis niet uit mogen.

Ook de overzeese vraag is in deze periode miniem, waardoor verpakkers het rustig hebben. Deze verpakkers willen echter graag van hun werkvoorraden af. Om dit te versnellen, worden uien op steeds lagere niveaus aangeboden, waardoor de baalprijzen dalen. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

De rustige export heeft ervoor gezorgd dat er de afgelopen 2 weken amper partijen op de boer zijn bijgekocht (als dit al het geval is geweest). De handel wil eerst de voorraden wegwerken, voordat nieuwe uien worden bijgekocht. Telers daarentegen raken met het warme weer steeds meer geneigd om afscheid te nemen van de uien.

Hoewel de regionale beurscommissies beschikten over een karige lijst met transacties, zijn alle 3 de commissies er wel in geslaagd om deze week een notering op het bord te krijgen. De tendens van deze noteringen is negatief. Alle sorteringen laten een min zien ten opzichte van vorige week. Wanneer alle noteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de 30-60% grof sortering €13 tot €16 betaald en voor de 60% opwaarts sortering € 14 tot €17.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden