Agrifoto

Inside aardappelen

Meer aardappelen uit het buitenland verwerkt

16 April 2020 - Jeannet Pennings

Door de coronacrisis is het volume verwerkte aardappelen gekelderd. Uit het verwerkingscijfer over maart blijkt dat de Nederlandse fabrikanten fors minder aardappelen gebruikten dan de maand ervoor. Tegelijkertijd steeg het gebruik van aardappelen uit het buitenland.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal is in de maand maart 290.900 ton aardappelen verwerkt in Nederland, tegenover 331.700 ton in februari. Dat is een daling van ruim 12%, zo blijkt uit de meest recente verwerkingscijfers van brancheorganisatie Vavi. Als we deze cijfers vergelijken met maart 2019 is eveneens sprake van ongeveer 12% krimp. Dit is een direct gevolg van de corona-uitbraak waardoor horeca verplicht gesloten is en de export belemmerd wordt. Door de vraaguitval sinds half maart zijn verwerkingslijnen deels stil komen te staan. 

Maart is normaliter één van de belangrijkste verwerkingsmaanden, op oktober na. Marktanalisten constateren dat dit jaar het verwerkingscijfer van maart op het laagste niveau uitkomt in 7 jaar tijd. Van de 290.900 ton aardappelen is 130.900 ton verwerkt tot voorgebakken frites en 25.500 ton tot andere producten, zoals aardappelvlokken. Daarmee is de daling in laatstgenoemde categorie minder groot, namelijk 6%. 

Meer import
Opvallend aan het lage verwerkingscijfer in maart is dat het volume geïmporteerde aardappelen is gestegen van 97.400 in februari naar 111.300 ton in maart. Het gaat om ruim 38% van het totaal tegenover 29,4% in februari en 30% in dezelfde maand vorig jaar. Vermoedelijk gaat dit voornamelijk om contractaardappelen.

Nu de vraag naar aardappelproducten klein is en koelhuizen snel vol raken, ligt het voor de hand dat de verwerking in april verder zal krimpen. Analisten verwachten zelfs dat het verwerkingscijfer niet boven de 250.000 ton uit zal komen. Ook het paasweekend dat in deze maand viel, speelt daarin een rol.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden