Shutterstock

Inside Aardappel

Contouren van 100.000 euro regeling meer helder

17 April 2020 - 27 reacties

De contouren van het noodsteunpakket van minister Schouten voor fritesaardappelen, in de wandelgangen ook wel de €100.000 regeling genoemd, worden meer helder. De aardappelsector kijkt reikhalzend uit naar de wijze waarop Schouten de toegezegde €50 miljoen beschikbaar gaat stellen aan de gedupeerde aardappeltelers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ga maar na: in nog geen 8 weken tijd is de gemiddelde marktprijs van fritesaardappelen extreem teruggezakt van gemiddeld bijna €16,00 (PotatoNL Cat.1 van 7 februari) naar gemiddeld €2,00 in week 16. De reden mag inmiddels bekend zijn: de vraaguitval door de coronacrisis. Het belangrijkste argument van de regering om met een regeling te komen is dat het imploderen van de marktprijs niet te voorkomen was.

Fraude ligt op de loer
Hoe belandt het beoogde bedrag nu bij telers in de portemonnee? Dat gaat nog een lastig verhaal worden, vooral met het oog op de controle. Fraude ligt in die zin op de loer. Zoals is aangekondigd, worden gedupeerde aardappeltelers gecompenseerd op basis van 40% van de gemiddelde marktprijs over de periode september 2019 en tot en met februari 2020.

Uitgaande van de gemiddelde PotatoNL notering (Cat 1) over de betreffende periode (€13,85) kom je conform de regeling met 40% uit op €5,54. Indien telers dus nog aardappelen moeten afrekenen met hun afnemer over de periode dat de markt een vrije val doormaakt (begin maart), dan worden zij dus tot €5,54 gecompenseerd. Dus stel: een teler levert zijn aardappelen (vrij en/of meelever) in week 18 af en krijgt daarvoor €1,50 euro (voerprijs) uitgekeerd, dan vindt er via de RVO een compensatie plaatsvinden van €4,04. Ook voor poolaardappelen moet een berekening worden gemaakt.

Maximale bedrag
Waarom hebben we het dan over de '100.000 euro regeling'? Is dat dan het maximale bedrag dat kan worden uitgekeerd? Het antwoord daarop is in principe: 'ja'. De Nederlandse overheid mag zonder toestemming van Brussel €100.000 staatsteun verlenen aan bedrijven in bepaalde sectoren en dat laatste (zonder toestemming) is gebeurd. Indien dus telers nog 4.000 ton aardappelen moeten afleveren, valt de laatste 1.500 ton buiten de regeling.

Bovenstaande uitwerking is een blauwdruk over hoe de regeling gaat worden uitgewerkt. Daarbij moet rekening worden gehouden dat een en ander toch nog anders gaat worden uitgewerkt als dat nu wordt voorgerekend. Feit is wel dat het om een financiële compensatie en dat daarmee het volume aardappelen nog altijd moet worden weggewerkt. Dat geldt ook zeker voor de ons omringende landen, waar vooralsnog geen compensatieregelingen voor aardappeltelers op stapel staan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden