Shutterstock

Inside Aardappel

NEPG vreest onvoldoende krimp aardappelareaal

6 Mei 2020 - Jeannet Pennings - 10 reacties

Telersorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) vreest dat de krimp van het aardappelareaal in de EU-5 niet voorbij de 5% komt. Dat wordt beschouwd als onvoldoende om vraag en aanbod voor oogst 2020 in balans te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een gestagneerde afzet en voldoende voorraad, is een flinke krimp van het aardappelareaal nodig voor marktherstel komend seizoen. In de meeste gevallen kwam dat besef echter te laat, zo geeft NEPG aan. Percelen werden al verhuurd en klaargemaakt, pootaardappelen waren al gekocht of geleverd en eind maart begonnen de pootwerkzaamheden al.

Groeiseizoen bepalend
De telersorganisatie hoopt desondanks dat het aardappelareaal in de EU-5 (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië) 5% is afgenomen. Maar zelfs dat is niet genoeg. Kanttekening daarbij is dat de groeiomstandigheden zoals altijd de uiteindelijke oogstopbrengst bepalen en op dit moment is droogte een serieuze issue. Het groeiseizoen is echter net begonnen, waardoor het nog veel te vroeg is daar conclusies aan te verbinden.

NEPG geeft aan dat op het vaste land van de EU-5 er waarschijnlijk 2 miljoen ton aardappelen niet kunnen worden verwerkt. Het gevolg van een daling in de vraag naar aardappelproducten in de foodservice met 50 tot 60%. Ook de export is ingezakt. Tot nu toe respecteren de verwerkers de contracten met de telers en nemen de aardappelen tegen de gecontracteerde prijs af. De wereld op ze kop, zo meldt NEPG. ‘Meestal was het de teler die zijn gecontracteerde kwaliteit moest leveren in die jaren waarin de opbrengsten niet altijd voldoende waren om aan het contract te voldoen.’

Oogstverschuiving
Fabrikanten hebben telers verzocht hun aardappelen zo lang mogelijk op te slaan. Dat brengt meer kosten met zich mee, maar daarmee kunnen deze aardappelen tot eind augustus worden verwerkt. Dat is uitzonderlijk lang, stelt NEPG, en vormt een uitdaging en risico voor telers. Normaal gesproken schakelen de verwerkers in juli over op nieuwe oogst uit België en Duitsland. Als deze oogsten worden opgeschoven, loopt dit weer over in de reguliere oogst in oktober.

Volgens de telersorganisatie toont deze uitzonderlijke crisis aan dat de verwerkende industrie als geheel in de toekomst een heroverweging moet maken over de organisatie van productie en levering. Hetzelfde geldt voor het delen van risico's en verantwoordelijkheden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden