Eigen foto

Inside Handelsbeurs

HZPC blij voor actieve teler met maximale koersdaling

8 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness

Aardappelconcern HZPC heeft de koers op de halfjaarlijkse beursdag vandaag (vrijdag 8 mei 2020) met de maximale 10% zien dalen tot €131,25 (gedaan/laten). Het aanbod van het aantal certificaten van aandelen is toegenomen. HZPC verklaart blij te zijn de scherpe koersdaling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers van de certificaten van aandelen is tot en met het gebroken boekjaar 2017/2018 sterk gestegen tot zo'n €200 per stuk, om de laatste 2 jaar weer te dalen. De prijsval van vandaag heeft waarschijnlijk alles te maken met de onzekerheid rondom de effecten van de huidige coronacrisis, maar HZPC mag zelf geen inhoudelijk commentaar geven op de beursontwikkelingen.

Positief signaal
Het aardappelconcern laat in een verklaring weten de koersdaling als een 'positief signaal naar de actieve telers' te beschouwen. Bij een groter aanbod kunnen deze telers makkelijker certificaten aanschaffen. Een deel van de certificaten is is nu in handen van telers die niet meer actief pootgoed telen, meldt HZPC in een verklaring. 

Gerard Backx, topman van HZPC, laat weten: “Een sterk HZPC heeft er baat bij dat het eigendom van HZPC ligt bij actieve telers. Dat het aanbod van certificaten is vergroot, zien wij dan ook als een positief signaal naar deze groep. Het lijkt erop dat telers die niet meer actief telen hun certificaten wensen te verkopen en ze beschikbaar stellen voor actieve telers.”  

Zelf aandelen inkopen
HZPC heeft in maart juist het zogeheten programma Connecting Growers in het leven geroepen om de overdracht van certificaten van niet actieve telers naar actieve telers te bevorderen. Dit programma houdt in dat HZPC jaarlijks voor €1,5 miljoen aandelen aankoopt, om deze te verdelen onder haar actieve pootgoedtelers in de Europese Unie. Zo wordt elke teler die dat wil, mede-eigenaar van HZPC. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden