Shutterstock

Inside Aardappel

Regeling overheid ontregelt fritesaardappelmarkt

10 Mei 2020 - 12 reacties

Het ingrijpen op een markt heeft altijd gevolgen voor de prijs. Dat hebben we recent gezien in de oliemarkt, maar valt in deze coronacrisis ook in veel meer markten op. Zoals de aardappelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de aardappelmarkt gelden in basis deze wetten ook. De coronacrisis en het ingrijpen van de overheid, waarvan de regeling vrijdag officieel is gepubliceerd in de Staatscourant, resulteert toch wel in een bijzondere ontwikkeling in de aardappelmarkt. De aardappelmarkt is ontwricht en gaat dat ook voor langere tijd blijven. Het imploderen van de afzet van verwerkt eindproduct, de opbouw van fritesvoorraden, juist wel weer goede vraag vanuit het tafelaardappelsegment, export en vraag naar voeraardappelen zijn een bijzondere cocktail die de aardappelmarkt tot een doos van Pandora maakt.

Geen eindbestemming frites te koop
Vooral de voorgenomen regeling vanuit de overheid zorgt voor bijzondere effecten. Zo zijn er in Nederland vandaag vrijwel geen aardappelen te koop met als eindbestemming fritesverwerking. Vrije telers willen immers aardappelen met eindbestemming frites niet verkopen onder de €7,00 per 100 kg, aangezien zij dan niet in aanmerking kunnen komen voor de regeling van de overheid. Los nog van inkomsten die komen van de afzet naar bijvoorbeeld het voer.

Nederlandse verwerkers zijn grotendeels gestopt met het verwerken van Nederlandse aardappelen die in hun contractpositie zitten. Deze kunnen eventueel ook in de regeling van de overheid, indien deze aardappelen niet tot frites worden verwerkt. De afzet van frites trekt naar verluidt wel weer iets aan, overigens nog fors onder normaal. De grondstof die daarvoor wordt gebruikt, komt uit de buurlanden waar verwerkers ook contractverplichtingen hebben lopen. Maar deze vallen logischerwijs buiten de regeling van de Nederlandse overheid.

Voermarkt draait op volle toeren
Daardoor lijkt zelfs de markt van fritesaardappelen in België, Frankrijk en Duitsland iets vriendelijker aan te voelen. Dit is echter nog niet terug te zien in de marktprijs, dan wel de noteringen. De voermarkt (afzet voor Nederlandse fritesaardappelen) draait op volle toeren. Aardappelen worden in grote volumes verhandeld richting allerhande verwerking naar de veehouderij. De prijzen lopen uiteen van €1,00 tot €2,00 per 100 kg. De marktprijs is afhankelijk van de transportkosten en/of de aardappelen dan wel of niet zijn gewassen.

Zoals aangeven is er goede vraag uit de veehouderij. Melkveehouders voeren graag aardappelen. Ook worden de voeraardappelen door de eerste snede graskuil heen gewerkt. Overigens is er weinig aanbod van andere mogelijkheden voor voer, door het opdrogen van alternatieve stromen als bierbostel en versnipperde fritesafval. Ook de droogte zorgt ook voor meer vraag, aangezien melkveehouders zich zorgen maken over voldoende gras voor de komende weken.

Absolute bodem is risico
Hoe de afzet van aardappelen naar voer zich ontwikkelt, is de vraag. Als veehouders eenmaal een voorraad hebben of voldoende eigen voer beschikbaar is, kan de markt van voeraardappelen wel eens zakken naar een absolute bodem (€0). Het gaat dan meer een logistieke kwestie worden. 

De export loopt ondanks alle malaise redelijk goed. De lage prijzen leiden tot vraag vanuit verschillende delen van Europa. Het aanbod is ook hier soms lastig te vinden, omdat telers zeker willen zijn van de regeling en dat bij afzet naar export (in plaats van voer of vlokken) er ook een vergoeding tegenover staat. Exporteurs kopen aardappelen in tussen de €3,00 en €4,00 per 100 kg af.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden