MF

Aangeboden door MF

Precisielandbouw kan eenvoudiger en effectiever

8 Juni 2020

Massey Ferguson zet grote stappen op het gebied van precisielandbouw. Perfect samenwerkende en ingebouwde technieken vervangen de losse kastjes, terminals en kabels waar het ooit mee begon. De voordelen zijn legio.

"Door dit soort toepassingen in eigen huis te ontwikkelen, kun je de verschillende componenten van precisielandbouw veel beter laten samenwerken", zegt Frank Verdonschot. Hij is productspecialist precisielandbouw bij de Mechan Groep en volgt de ontwikkelingen van technieken voor precisielandbouw op de voet.

Massey Ferguson werkt sinds 2018 aan een geheel eigen systeem. Daarbij wordt de GPS-navigatie geïntegreerd met de trekker-elektronica en ISOBUS-aansturing van machines waardoor een perfect afgestemd geheel ontstaat. Losse kastjes en terminals aan elkaar knopen - zoals dat tot nu toe nog vaak gebeurt - is daarbij niet meer aan de orde.

Belangrijke voordelen
Die geïntegreerde aanpak heeft volgens Verdonschot belangrijke voordelen:

  • De gebruiker krijgt meer mogelijkheden voor kopakkermanagement
  • De bediening wordt eenvoudiger
  • Een geïntegreerd systeem is beter weggewerkt en is minder storingsgevoelig
  • De stuurprestaties worden beter dan wanneer je achteraf iets inbouwt

Met de innovatieve MF-technologie, die nu al leverbaar is op alle S-serie modellen, kan de gebruiker beschikken over alle cruciale functies voor precisielandbouw. Auto-Guide is altijd de basis en voorziet in automatische besturing op basis van GPS-navigatie; Auto-Guide kan gecombineerd worden met verschillende ontvangers (waaronder Trimble en Novatel) en alle gangbare correctiesignalen. Van ISOBUS compatibele werktuigen kan Auto-Guide de secties bedienen. In combinatie met Auto-Guide kan de trekker worden uitgerust met de opties VRC en TaskDoc. VRC (Variable Rate Control) staat voor variabele afgifte op basis van taakkaarten; dit werkt in combinatie met ISOBUS-compatibele veldspuiten en kunstmeststrooiers. TaskDoc tenslotte is een techniek voor draadloze overdracht van teelt- en trekkergegevens en werkopdrachten tussen de trekker en het managementsysteem van de boer. Het datatransport gaat via de cloud of een USB-stick.

Tablet-techniek in de cabine
Voor de bediening van de verschillende precisielandbouw componenten en ISOBUS-machines heeft Massey Ferguson de Datatronic 5 geïntroduceerd. Deze touchscreen terminal laat zich bedienen als een tablet. Ook veel functies en instellingen van de trekker worden met de terminal bediend. Met de Datatronic 5 terminal komen losse bedieningskasten van aangekoppelde ISOBUS-machines in principe te vervallen. "Maar wie dat wil, bijvoorbeeld als je meerdere machines tegelijk moet bedienen, kan een identieke tweede terminal aankoppelen", aldus Verdonschot. "Het ziet er in de cabine sowieso een stuk opgeruimder uit."

Cloudfarm
Op het terrein van de managementsystemen heeft de Mechan Groep een strategische samenwerking opgezet met Dacom Farm Intelligence. Het resultaat is Cloudfarm; dit is een koppeling tussen de trekker-werktuig combinatie enerzijds en het Dacom platform voor teeltregistratie- en advies anderzijds. Met de combinatie van Cloudfarm en Taskdoc kan de boer zijn teeltregistratie grotendeels automatiseren. Cloudfarm voorziet ook in het maken van taakkaarten en het beheer van AB-lijnen. Ook het omzetten van AB-lijnen tussen trekkermerken en leveranciers van losse after market (achteraf gemonteerde) systemen wordt mogelijk.

Maximale ondersteuning
Toekomstige gebruikers van de nieuwe MF-technologie kunnen rekenen op goede ondersteuning. "Met trainingen en workshops houden wij de kennis bij onze dealers en eindgebruikers permanent op niveau. En klanten met hele complexe situaties krijgen ondersteuning aan huis", verzekert Verdonschot. "Dat moet ook want de ontwikkelingen gaan snel."

Klik hier voor meer informatie.

Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden