Agrifoto

Nieuws DCA Akkerbouwindex

Uienopleving laat Akkerbouwindex tij keren

9 Juni 2020 - Niels van der Boom

In week 17 behaalde de DCA Akkerbouwindex zijn dieptepunt voor seizoen 2019-2020. De fors toegenomen uienprijzen hebben er mede voor gezorgd dat de akkerbouwbarometer gedurende mei een forse stijging van 70% door kon maken.

Op 6 mei noteerde Beurs Emmeloord een uienprijs van €15 voor de sortering 30% tot 60% grof. Gedurende de maand piekte die uiteindelijk op een niveau van €26,50 per 100 kilo, om begin juni weer af te nemen. Wie nog vrije uien had zitten kon profiteren van deze flinke opleving.

Als resultaat van deze plotselinge prijspiek steeg ook de DCA Akkerbouwindex. In stapjes ging het van 78.9 punten naar 94.9 punten aan het einde van de maand, in week 22. De eerste juniweek werd wel een wat lager resultaat behaald, toen ook de aardappel- en uienprijzen in moesten leveren. De tarweprijzen bleven zeer stabiel rond de €200 per ton noteren in mei.

Nadat het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt werd afgesloten, met een dramatische afloop, kon de Akkerbouwindex verder teren op de koers van het aprilcontract voor 2021. Die noteerde steeds rond de €12 per 100 kilo, gesteund door wijdverspreide droogte in bijna alle Europese aardappellanden. Begin juni daalde de koers echter, wat ook in de Index merkbaar is.

Kijken we naar het 5-jarig gemiddelde dan zien we dat een daling begin juni normaal is voor de Index. Vervolgens klimt het gemiddelde dan weer naar een niveau rond de 90 punten. Het huidig seizoen scoort dus niet slecht, vergeleken met het gemiddelde. Wie echter nog aardappelen in de schuur heeft liggen eindigt het jaar met een bittere nasmaak en een dramatische afloop. De middellijn stijgt gedurende de zomermaanden door maar, in deze onzekere coronatijden is het niet te zeggen uit welk vaatje 2020 tapt.

DCA Akkerbouwindex

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden