Shutterstock

Nieuws Agroweer

Stortregen op Walcheren verdwijnt in droge grond

18 Juni 2020 - Erik Colenbrander

Rondom het Zeeuwse Vlissingen is sinds woensdagochtend meer dan 100 millimeter regen gevallen. Net als eerder deze week in het Gelderse Winterswijk, was de extreme piek van 100 millimeter en meer zeer plaatselijk. De meeste akkerbouwers in de regio Vlissingen registreerden 50-70 millimeter regen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Enkele tientallen kilometers verder op in Schouwen-Duiveland viel minder dan 10 millimeter regen. Dit blijkt uit cijfers van de Vereniging Weerkunde & Klimaat (VWK).

Whatsapp neerslaggegevens
In de stad Vlissingen spoelde het water door de straten. Daar lijkt de meeste regen, meer dan 100 millimeter in totaal, te zijn gevallen. Telers die onderling neerslaggegevens in whatsapp groepen uitwisselen viel het vooral op hoe plaatselijk de enorme zware regenval was. Terwijl in het ene dorp 30 millimeter regen viel in een paar uur tijd, bleef het in een dorp verderop helemaal droog. Waterschade is voorzover bekend tot op heden op een enkele plek in uienpercelen na niet aan de orde, omdat de zeer zware regenval in de gescheurde klei verdween en afspoelde. 

Door de extreme en zeer plaatselijke neerslaghoeveelheden is er niet alleen op Walcheren maar ook op een aantal plaatsen verspreid door heel Nederland al meer dan 100 millimeter regen gevallen. Waaronder de regio's ten noorden van Rotterdam, Eindhoven-Helmond, Almelo en Winterswijk.

Neerslagverdeling1-18juni2020

Amper 20 millimeter komt ook voor
Maar er zijn ook regio's waar tot nu toe deze maand amper 20 millimeter regen viel. Bijvoorbeeld in Zuidwest Friesland en notabene zelfs het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen. Terwijl in het westelijk deel nabij Vlissingen aan de andere kant van de Westerschelde in een relatief klein gebied waarschijnlijk meer dan 100 millimeter naar beneden kwam in een halve dag tijd. Ook in delen van de zuidelijke Achterhoek reikt het maandtotaal tot nu toe niet verder dan 30mm.

Vandaag (donderdag 18 juni) kunnen er opnieuw extreme neerslagverschillen optreden. Vanuit het zuiden schuiven namelijk in de loop van de middag traag trekkende onweersbuien op naar het noorden, terwijl een regengebied langzaam Noord-Nederland uittrekt.

Hittegolf en hittestress
Na vandaag stijgt de luchtdruk. Maar omdat de luchtstroming zuidelijk is en de luchtdruk niet tot grote hoogte stijgt, blijft de kans op onweersbuien bestaan en zal het drukkend warm aanvoelen. Vanaf begin volgende week staan er tropische temperaturen op het programma, het meest in Oost-Nederland. De eerste officiële regionale hittegolf is in de maak. Dat betekent een serie dagen achter elkaar met ernstige hittestress voor mens en dier.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden