Eigen foto

Nieuws Weer

Tientallen gevallen van water- en hagelschade

20 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

De verzekeraars Vereinigte Hagel en Agriver melden tientallen gevallen van hagelschade en waterschade, verspreid over heel Nederland. Vooral de hagelschade in het Groningse Ter Apel is groot. Taxateurs hebben de precieze omvang van een woelige week vol water- en hagelschade nog in niet in beeld.

Vooral het Groningse Ter Apel moest het ontgelden. Vorige week zaterdagavond werd de omgeving van dit dorp getroffen door een stevige onweer- en hagelbui met hagelstenen zo groot als dikke druiven, blijkt uit foto's op sociale media.

Meer dan 100 millimeter in korte tijd
Zondagmiddag volgde verrassend zware regenval in het Achterhoekse Winterswijk. Plaatselijk werd meer dan 100 millimeter in minder dan een half etmaal geregistreerd. Schade aan gewassen bleef uit, omdat het zo droog was en omdat de waterafvoer goed geregeld was. Grote overstromingen en langdurig blank staande akkers werden niet gemeld.

Dat gebeurde wel toen van dinsdagmiddag tot woensdagochtend in het westen van Zeeland zeer zware neerslag viel, opnieuw plaatselijk meer dan 100 millimeter in nog geen half etmaal. Ook in de buurt van Helmond viel meer dan 100 millimeter neerslag in korte tijd.

Vooral schade in uien
Net over de Twentse grens in Duitsland was de regenval nog intenser, tot 150 millimeter aan toe. De extreem droge grond zorgde er voor dat er niet nog meer schade werd gemeld. Veel water spoelde de grond in of de sloot in. De gemelde schade betreft een breed scala aan gewassen. In Zeeland vooral in de uienteelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

hagelschade
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden