Agrifoto

Inside Peen

Schaarste markeert start nieuw peenseizoen

3 Juli 2020 - Jeannet Pennings

Vroege peen is momenteel moeizaam te verkrijgen. Door het droge voorjaar is het gewas later dan normaal en vallen de eerste opbrengsten tegen. Het schaarse aanbod zorgt wel voor een stevige prijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Begin juli is het nog opvallend rustig in de peenhandel. Nu de oude oogst volledig is weggewerkt, is het flink scharrelen om aanbod los te krijgen. Dat bemerken handelaren. In Limburg wordt er wel gerooid, maar ook de vroege partijen zijn duidelijk later en de opbrengsten houden niet over. Tel daar een verminderd aanbod uit het buitenland bij op. Genoeg ingrediënten voor een rustige aanloop van een nieuw seizoen.

"De peen is dit jaar gewoon later", merkt Joost Litjens van Bejo Zaden op. Dat heeft volgens hem enerzijds te maken met het doorgaans later zaaien van de vroege peen, vanwege natte omstandigheden tot half maart. Anderzijds heeft het droge en schrale voorjaar in combinatie met een lage luchtvochtigheid de ontwikkeling vertraagd. "In de Flevopolder werd er vorig jaar om deze tijd al vroege peen geoogst. Ik verwacht dat dit nu pas over 2 weken het geval is."

Minder kilo's
In Limburg, waar de vroege peen als eerste boven de grond komt, wordt er ondertussen wel gerooid. Echter, ook daar zijn de effecten van het moeizame groeiseizoen merkbaar. Er worden opbrengsten gemeld rond de 45 tot 50 ton per hectare, waar volgens insiders 65 tot 70 ton normaal is voor deze tijd van het jaar.

Daarmee ontstaat enige schaarste in het binnenlandse peenaanbod, waar niet direct een dekkend alternatief voor is. De situatie in Nederland is niet uniek. Ook omliggende landen als België, Duitsland en Frankrijk hebben te maken gehad met extreme droogte. Bovendien is het aanbod vanuit Spanje lager dan gewoonlijk. Een matig seizoen in 2019 was reden voor een krimp van het areaal.

Krimp Nederlands areaal
Ook in Nederland krimpt het areaal dit jaar naar verwachting. De voorlopige areaalcijfers, gepubliceerd door het CBS, komen uit op een krimp van 6,5% voor winterpeen en 2,6% voor waspeen. Het totale peenareaal in Nederland komt daarmee op 9.340 hectare. Dat is 340 hectare minder ten opzichte van 2019 (-9%).

Gat in aanbod
De huidige weersomstandigheden zijn gunstig voor de ontwikkeling van de peen. De verwachting is dat er binnen nu en 3 weken dan ook meer Hollands aanbod loskomt. "Elke dag groeien er kilo's bij", beaamt Litjens. "Er is best wel wat regen gevallen, waardoor we de peen - net als de uien - elke week verder zien opknappen."

Desondanks ontstaat volgens Litjens een flink gat zijn tussen onder plastic geteelde peen en de reguliere teelt. Een handelaar verwacht dat de eerste peen in Zeeland, die normaal derde week juli geoogst wordt, pas in de loop van augustus beschikbaar komt. Ook in andere teeltregio's kost het volgens hem tijd voordat het gewas hersteld is van het moeizame voorjaar en voldoende gewicht levert.

Hoge peenprijs
Het feit dat de restanten van de oude oogst in juni zijn weggewerkt, zorgt ervoor dat de peenmarkt met een schone lei begint aan het nieuwe seizoen. Het schaarse aanbod stuwt de prijs omhoog. De huidige peenprijs schommelt volgens handelaren tussen de €25 en €30 per 100 kilo voor B-peen en €28 tot €35 per 100 kilo voor C-peen. Kortom, stevige prijzen en dat is in principe goed nieuws voor telers. Alleen dan moeten ze wel iets te verkopen hebben.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden