Shutterstock

Inside Suikermarkt

Grote verschillen in suikerprijs binnen EU

31 Juli 2020 - Erik Colenbrander

Welke kant gaat het op met de suikerprijs? De prijs van witsuiker is in mei gedaald met € 4,00 tot € 375,00 per ton. Binnen de EU is het prijsverschil tussen de Benelux en sommige zuidelijke landen tot bijna €100 per ton opgelopen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in een nieuwsbrief over de suikermarkt.

Voorraad snel afgenomen
Het handelstekort aan witsuiker is 3 maal zo groot dan over de eerste 9 maanden van het vorige seizoen. Dat heeft te maken met de import die fors is gestegen, vooral door Spanje en Italië, en de export die is gedaald. Met name de Benelux ondervindt de gevolgen van het afgenomen exportvolume.

Toch zorgt het snel opgelopen handelstekort (nog) niet voor een stijgende prijs in West-Europa. Er is blijkbaar nog voldoende voorraad en de Braziliaanse munt is in waarde gekelderd. Dankzij de veel goedkopere reaal exporteert Brazilië 's werelds grootste suikerproducent, nu veel meer suiker. Dat zet de prijzen wereldwijd en op de geliberaliseerde Europese markt onder druk.

Constant aanbod
Inmiddels begint ook de oogstverwachting in de Europese Unie een rol te spelen op de suikermarkt. Er zijn geen aanwijzingen voor grote schommelingen in aanbod, ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. De JRC Mars monitoring rapportage van afgelopen maandag rekent met enkele procenten meeropbrengst per hectare.

Maar het EU areaal is een paar procent kleiner ten opzichte van vorig jaar. Dat kun je tegen elkaar wegstrepen, waardoor het aanbod van witsuiker in de Europese Unie waarschijnlijk niet veel zal stijgen of dalen ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden