Agrifoto

Inside Peen

Peenprijzen goed, kilo's slecht

31 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

De peenmarkt kent een stabiele situatie. Het aanbod is slecht en de vraag is redelijk tot goed. Voor de tijd van het jaar resulteert dit in hoge prijzen voor B en C peen. Dit compenseert dan ook de slechte opbrengsten van de vroeg gezaaide percelen peen in Nederland.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van C-peen zakken deze week iets.  Handelaren tasten wat dat betreft in het duister. Een concurrentiestrijd in de handel is een mogelijke oorzaak. Daarbij komt dat het momenteel vakantieperiode is. Zo'n periode zorgt altijd voor een wat rustigere situatie binnen de peenhandel. Dat de prijzen lager zijn is opmerkelijk bij het slechte aanbod van grove peen momenteel.  

Lockdown heeft invloed op C-peen
Het slechte aanbod van grove peen komt vooral door de vroeg gezaaide percelen die momenteel worden gerooid in Nederland. De stand van deze percelen is matig tot slecht en vooral de sortering laat het afweten. Dit heeft puur te maken met de groeiomstandigheden van het seizoen. Dat de prijzen van C-peen iets dalen is te wijten aan de coronamaatregelen. Er mag namelijk niet vergeten worden dat de markt van C-peen een andere markt is dan de B-peen. C-peen gaat vooral richting de horeca, die enorm lijdt onder de gevolgen van de coronacrisis. Dit kan dus ook nog van invloed zijn op de vraag naar C-peen.

Export
Voor Afrika, één van de bestemmingen voor de Nederlandse peen, is onze peen te duur. Afrika haalt hiervoor de peen uit landen als Marokko, puur vanwege het feit dat de prijzen van peen in Nederland momenteel zeer hoog liggen. Senegal, ook een bestemming van de Nederlandse peen, profiteert van eigen productie van peen in het land. 

DCA-peennotering
De DCA-notering van peen laat deze week een prijsdaling zien in de C-peen. C-peen heeft momenteel een range van €27 tot €33 per 100 kilo. Het gemiddelde van deze week is €30 per 100 kilo en zakt ten opzichte van vorige week met €2,50.

B-peen daarentegen laat een lichte prijsstijging zien in de DCA-notering. Met een prijsrange van €32 tot €35 stijgt het gemiddelde ten opzichte van vorige week met €1 tot de €33,5 per 100 kilo B-peen. Onder handelaren wordt gesproken van een stabiele situatie met weinig kilo's en hoge prijzen, welke zeker nog wel 2 weken aanhoudt. De verwachting is dat dan de later gezaaide percelen loskomen met betere kilo's en een betere sortering.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden