Agrifoto

Inside Akkerbouw

Stro hakselen of verkopen: wat heeft de voorkeur?

3 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Door het droge voorjaar is de tarwe dit jaar een stuk korter gebleven, waardoor inmiddels duidelijk wordt dat er fors minder stro beschikbaar is. Is het voor akkerbouwers daardoor interessanter geworden om stro te verkopen? Of kiezen zij toch voor verhakselen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Handelaren melden dat de meeste akkerbouwers op dit moment zo'n €60 tot €70 per ton beuren voor hun tarwestro (los op het land, exclusief persen en transport). De prijs blijft echter gebiedsgebonden. Zo zijn prijzen van €70 per ton in de Flevopolder niet per se ongewoon, terwijl dit in Zeeland als uitschieter gezien wordt. Daarnaast komt een akkerbouwer, die bij een veehouder in de buurt woont, sneller aan een prijs van €70 per ton dan wanneer het akkerbouwbedrijf zich in een akkerbouwgebied bevindt. 

De prijzen op de regionale landbouwbeurzen komen redelijk overeen met deze range. Beurs Emmeloord noteert in week 31 voor tarwestro namelijk een prijs tussen de €55 en €70 per ton (los op het land) en in Middenmeer komt de prijs uit op €70 per ton (grote balen). Opvallend is wel dat de landbouwbeurs in Goes fors hoger noteert. Daar ligt de prijs namelijk op €70 tot €85 per ton tarwestro (balen). 

Minder product stuwt prijs omhoog
Dat de prijs af land dit jaar relatief hoog ligt, komt voornamelijk doordat er minder kilo's van het land zijn gehaald. Immers; door de droogte is de tarwe dit jaar een stuk korter. Daarnaast wordt wisselend gesproken over de kwaliteit. Veel handelaren zien dat stro van vroeg gezaaide tarwe's van een goede kwaliteit is, terwijl stro van late percelen beduidend minder is. Daarentegen is het enigszins opvallend dat de tweewassigheid in de tarwe geen grote gevolgen heeft gehad op het stro. Het product is volgens handelaren niet groener dan in andere jaren, terwijl dit wel verwacht werd.

Hoewel het droge voorjaar voor minder kilo's heeft gezorgd, heeft het volgens handelaren inmiddels ook een voordeel opgeleverd. Bij het naar binnen brengen van het product is namelijk vrijwel geen tarwestro verloren gegaan. Vorig jaar was dit wel het geval. Dit heeft de prijsstijging enigszins in bedwang gehouden.

Verhakselen wordt steeds interessanter
Maar, is het – nu de prijs voor stro hoger ligt – voor akkerbouwers interessanter geworden om stro te verkopen? Of kiezen zij toch liever voor verhakselen? Volgens handelaren is en blijft verhakselen de voorkeur krijgen vanuit de akkerbouwer. Dit komt met name door het feit dat de akkerbouwers in Nederland niet kunnen tippen aan de lage prijzen uit het buitenland (zoals Spanje en Frankrijk). 

Daarnaast speelt mee dat akkerbouwers steeds vaker de waarde inzien van het verhakselen van hun stro. In combinatie met compost wordt het gezien als waardevolle organische stof. Al met al kan de akkerbouwer momenteel (nog) niet genoeg marge behalen op het verkopen van het stro. De kosten voor de afvoer van nutriënten zijn simpelweg hoger dan de opbrengst van het stro.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden