Agrifoto

Inside Peen

Handel zet zich schrap voor aanhoudende schaarste

7 Augustus 2020 - Jeannet Pennings

De peenprijs zakt deze week iets terug, maar is nog steeds stevig te noemen. De vraag is goed en komt ook in Afrika langzaam los. Het aanbod blijft echter schaars en met de voorspelde hitte zal daar weinig verandering in komen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alle vroeg gezaaide percelen met peen die voor deze tijd van het jaar bestemd zijn, geven veel te weinig kilo's. Het leidt al enkele weken tot de nodige schaarste in het aanbod en een hoge prijsvorming. Het aanbod komt inmiddels niet alleen meer uit Limburg en Noord-Holland, ook in de regio's Flevoland en Zeeland worden de eerste percelen gerooid. Met name in laatstgenoemde provincie is het aanbod beduidend lager door een moeizaam groeiseizoen.

Hitte voorspeld
Handelaren melden schamele opbrengsten die variëren van 30 tot 50 ton per hectare. Met het toenemende aantal oogstrijpe percelen, zou het beeld van schaarste langzaam moeten veranderen. Echter, de voorspelde hitte in de komende weken zou nog wel eens grote impact kunnen hebben. De relatief vroege percelen hebben al een moeizaam voorjaar achter de rug en krijgen het nu extra zwaar.

Waar het aanbod mager is, is de vraag nog steeds stevig. Naast de binnenlandse markt, komt de vraag uit omliggende landen als Duitsland, Engeland en Ierland. Bovendien komt de overzeese export naar Afrika langzaam op gang. Sommige handelaren merken wel dat de hogere peenprijzen ook weer een belemmering zijn voor een brede afzet.

DCA-notering peen
Wat betekent dat voor de DCA-peennotering van week 32? Ten opzichte van vorige week zakken de prijzen iets, maar deze zijn nog steeds hoog voor de tijd van het jaar. B-peen komt deze week uit op gemiddeld €32 per 100 kilo (- €1,50) bij een range van €30 tot €34. Bij C-peen is sprake van iets meer aanbod en minder afzet. Bovendien lijkt door een concurrentiestrijd tussen spoelers de prijs van afgelopen weken geen stand te houden. C-peen zakt hierdoor ook €1,50 in prijs naar €28,50 per 100 kilo bij een range van €25 tot €32).

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden