Shutterstock

Inside Suiker

EU profiteert mondjesmaat van balans op suikermarkt

10 December 2020 - Jeannet Pennings

De mondiale suikermarkt verkeert in iets rustiger vaarwater. Flinke prijsdalingen sinds de uitbraak van de coronacrisis maakten afgelopen periode plaats voor herstel van de suikerprijs. Dit komt mede door de verwachte lagere productie, al lijkt de Europese markt er beperkt van te profiteren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het suikerseizoen 2019/2020, dat eind september afliep, kende een turbulent verloop. De wereldwijde uitbraak van het coronavirus had niet alleen impact op de consumptie van suiker, maar ook op de productie. Met name producenten in Brazilië schakelden over van de productie van ethanol naar suiker. De Brazilianen produceerden ruim 2 miljoen ton suiker meer dan het voorgaande seizoen.

Overschot in plaats van tekort
Dat heeft impact op de wereldwijde suikerbalans. In plaats van een tekort van 0,1 miljoen ton, gaat de Internationale Suikerorganisatie (ISO) er vanuit dat het afgelopen seizoen wordt afgesloten met een overschot van 1,9 miljoen ton. Desondanks lieten de prijzen afgelopen periode een opwaartse beweging zien. Daarbij concludeerde het Europese suikeroverleg eind november nog dat de prijs voor maart 2021 voor witte suiker hoger noteert dan voor mei 2021. Dat duidt op meer vraag op de kortere termijn.

Ook de vooruitzichten op de langere termijn spelen een rol. De ISO gaat er vooralsnog vanuit dat de wereldwijde suikervoorraad in seizoen 2020-2021 daalt. Er wordt gerekend op een iets lagere productie en een aanzienlijk hoger verbruik van bijna 5 miljoen ton ten opzichte van afgelopen seizoen. Daarmee wordt het suikertekort eind september geraamd op zo'n 3,5 miljoen ton. De grootste productiedalingen voorziet de ISO in Brazilië en Rusland.

Subsidie in India nog onzeker
Daarentegen gaan India, Mexico en Pakistan naar verwachting meer suiker produceren. De situatie in India, na Brazilië 's werelds grootste suikerproducent, is overigens nog steeds onzeker. Het land pompt al enkele jaren forse hoeveelheden gesubsidieerde suiker de wereldmarkt in. Ondanks dat het land nog altijd met een enorme suikerberg kampt van ruim 15 miljoen ton, staat het subsidieprogramma van de overheid op losse schroeven. Dat zou kunnen leiden tot minder export, wat afgelopen periode al een positief effect had op de mondiale suikerprijs.

Situatie in Europa
Is die beweging ook terug te zien op de Europese suikermarkt? Als we kijken naar de suikernotering op de Liffe in Londen, dan zien we dat de prijs tussen half september en half november is opgekrabbeld tot ruim €351 per ton suiker. Inmiddels is dat niveau weer iets teruggezakt tot onder de €340 per ton. Een van de obstakels waar de Europese suikermarkt tegenaan loopt, is het importverbod van Egypte. Ondanks meerdere verzoeken om opheldering, weert het land nog steeds zonder pardon suiker uit de Europese Unie.

Anderzijds wordt aan de productiezijde ook een flinke krimp verwacht in de Europese Unie. Afgelopen seizoen daalde het areaal al met 5,5% en voor 2020-2021 wordt opnieuw een lichte areaalkrimp verwacht. Met een geschat areaal van 1,4 miljoen hectare (exclusief het Verenigd Koninkrijk) en een gemiddelde suikeropbrengst van 10,8 ton per hectare zal de Europese suikerproductie afnemen. Voor 2020-2021 wordt uitgegaan van 15,1 miljoen ton suiker en dat is 7% minder dan afgelopen seizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden