Agrifoto

Inside Peen

Rustige jaarwisseling voor peenmarkt op komst?

11 December 2020 - Kimberly Bakker

De handel in peen bevindt zich nog steeds in rustig vaarwater. Er zijn weinig kopers op de markt te vinden en de kwaliteit is ook niet bijster goed. Vooral problemen met ringrot doen zich voor. Gaat de markt een rustige jaarwisseling tegemoet?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn maar weinig kopers te vinden op de markt voor Nederlandse peen. De grootste overzeese bestemming, Senegal, heeft inmiddels de grenzen gesloten. Mauritanië blijft over, maar daar gaan alleen kleine volumes heen. Kortom: handelaren moeten het hebben van de Europese vraag. Het probleem is dat die er niet is. Vanuit Tsjechië wordt hier en daar wel naar peen gevraagd, maar er zijn slechts 2 spoelers in Nederland die dit land bedienen. Handelaren beschrijven de markt dan ook als: 'zo dood als een pier'.

Dit betekent niet dat de peenmarkt in deze periode doorgaans 'booming' is. Wel was er in andere jaren meer te doen en waren er meer Europese landen die zich aandienden op de markt zoals bijvoorbeeld Polen. Wat ook een rol speelt in de beperkte vraag naar Nederlandse peen, is de kwaliteit. Dit jaar is die niet bijster goed. Er zijn veel problemen met ringrot.

Stabiel het jaar uit?
Alhoewel het lijkt alsof de markt er niet heel positief voorstaat, blijft de DCA-notering Peen wel overeind. Voor B-peen komt de gemiddelde prijs deze week uit op €13 per 100 kilo, met een prijsrange van €11 tot €15 per 100 kilo. De gemiddelde prijs voor C-peen blijft stabiel op €13,50 per 100 kilo, bij een prijsrange van €12 tot €15. Handelaren laten weten dat er dit jaar geen schokkende prijswijzigingen meer te verwachten zijn.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden