Shutterstock

Inside Peen

Showdown in peenmarkt, wie beweegt?

24 December 2020

De peen markt is ronduit slap te noemen. Niet zo gek voor deze tijd van het jaar. De geringe vraag naar zowel B als C peen rechtvaardigt volgens de handel niet de hogere prijzen die telers verlangen voor hun goede peen (uit bewaring).

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zo is de markt de laatste tijd weinig dynamisch. Wel blijken de volumes duidelijk minder dan vorig jaar, wat blijkt uit diverse proefspoelingen. Dat zet wel de toon voor de rest van het seizoen. En moet eigenlijk het begin zijn van de weg omhoog vanaf begin volgend jaar. Aan de andere kant valt op dat Polen kennelijk nog genoeg peen heeft om die aan te bieden op de Tsjechische en Roemeense markt. Het is dus de vraag wanneer de vraag uit het buitenland op gang komt.

Weinig optimisme C-Peen
Het marktbeeld is onveranderd ten opzichte van dat van vorige week. C-peen wordt niet gevraagd en er is ook niet direct uitzicht op verbetering aangezien horeca en food service voorlopig nog wel in lockdown blijven. De weinige handel die tot stand is gekomen is verhandeld op prijzen tussen de €11 en €13 per 100 kilo. De DCA-notering voor C-peen is daarmee gelijk aan vorige week.

De prijzen 'in het zakje' rechtvaardigen niet de hoge prijzen die kennelijk in deze periode voor peen uit bewaring wordt gevraagd. Telers wachten met de overwegend lage resultaten uit de proefspoelingen met de huidige prijzen rustig af. Het vaste bewaartarief voor een heel seizoen biedt hen ook die ruimte. Hogere prijzen zijn nodig om de teelt 2020 nog een beetje rendabel te maken, zo redeneren telers.

Hogere noteringen voor rendabele teelt
Daarom vind er dan ook weinig handel plaats en nu zeker (nog) niet op hoger niveau. De markt moet daarin richting gaan vinden. Voorlopig wordt er volgens insiders alleen gekoch op gemiddelde prijzen tussen de €12 en de €15,50 per 100 kilo. Dat is dan ook het niveau van de DCA-notering van deze week. Hogere prijzen worden niet genoemd en worden ook niet realistisch geacht op dit moment.

Vlak voor kerst leek echter een klein prijssprintje te zijn ingezet. Of deze na de feestdagen ook stand houdt, is de vraag. De logische verwachting is dat de rest van het jaar weinig spektakel oplevert en dat verandering in het nieuwe jaar moet komen.

Bekijk hier de laatste noteringen

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden