Shutterstock

Inside Akkerbouw

Hoe beweegt de suikerprijs in 2021?

25 Januari 2021 - Niels van der Boom

Over 2 weken presenteert Cosun Beet Company zijn uitbetalingsprijs over oogstjaar 2020. In december heeft de prijs van witte suiker fors herstel doorgemaakt, maar heeft de coöperatie hier ook van kunnen profiteren? Een analyse van de Europese suikermarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een zeer ongunstig groeiseizoen voor suikerbieten heeft flink ingehakt op de Europese suikerproductie. Vooral het gemis van de zaadcoating met neonicotinoïden wordt gevoeld in de EU-landen. Genoeg reden voor de meeste lidstaten om het middel komend seizoen weer toe te laten, met uitzondering van Nederland.

Enorm tekort
Voor oogstjaar 2021-2022 wordt herstel verwacht van de Europese suikerproductie. Grotendeels omdat een lagere ziektedruk wordt verwacht. Dit seizoen kan volgens analisten de productie op een tekort van 2 miljoen ton terechtkomen. Analistenbureau S&P Platts rekent met een tekort van bijna 1,6 miljoen ton. Een seizoen eerder was dat nog 343.000 ton suiker. Het is lastig om op de wereldmarkt deze grote voorraden aan te vullen.

Toch exporteert de EU nog steeds suiker, terwijl de voorraad duidelijk sterk is uitgedund. Dit heeft te maken met lange termijn contracten die Europese exporteurs hebben. Buiten deze contracten om vindt er volgens analisten nauwelijks export plaats.

Hoogste prijs in 11 maanden
Begin december was de Londense notering voor witte suiker op de Liffe nog bezig aan een prijsdaling. Half december werd een bodem van omgerekend €321,33 per ton bereikt, waarna de koers een sterke correctie naar boven kreeg. Het piekniveau lag uiteindelijk op €387,18 per ton half januari. Inmiddels is de suikerprijs weer met bijna €22 gedaald. Dit prijsniveau werd voor het laatst half februari van vorig jaar bereikt. De keer daarvoor was in mei 2017.

Lange tijd hing de brexit als een donkere wolk boven de suikersector, met veel onzekerheid tot gevolg. De export van suiker vanuit de EU naar het Verenigd Koninkrijk wordt belast met een heffing van £350 per ton, omgerekend €394. Het land heeft inmiddels een importquota van 260.000 ton ingesteld voor suiker, ongeacht het land van herkomst. Vanwege de krappe Europese beschikbaarheid en de importheffing is de verwachting dat het land vooral op de wereldmarkt ruwe rietsuiker inkoopt, die door fabrieken in het land wordt geraffineerd. In de toekomst moet de EU opboksen tegen het lage prijsniveau van de wereldmarkt.

Nieuwe realiteit
Frankrijk, dat voorheen tot een half miljoen ton naar het land uitvoerde, exporteert naar verwachting een groter deel naar landen als Spanje en Italië. Ook op de interne Britse markt heeft de nieuwe realiteit een grote impact. Het land is verre van zelfvoorzienend qua suiker, maar toch lukt het de enige Britse bietenverwerker British Sugar niet om telers een lonende prijs te bieden voor de bietenteelt.

Een ander onderwerp dat de suikermarkt lang heeft gedomineerd is de situatie in India. Inmiddels is duidelijk dat het land ook dit seizoen de export van suiker subsidieert, tot een volume van 6 miljoen ton. Dit is de grootste reden waarom de suikerprijzen wereldwijd zijn gaan dalen, tezamen met een fors toegenomen Braziliaanse suikerproductie. Het land kan zijn rietsuikerproductie relatief snel laten omschakelen van ethanol naar suiker, of vice versa.

Verbetering in 2021
Twee factoren bepalen de Europese suikersector in seizoen 2021-2022. Dit zijn het herstel van de economie en normale consumptiepatronen – als gevolg van een breed uitgerold coronavaccin – en een herstel van de bietenproductie. Dit laatste is te wijten aan hopelijk normale groeiomstandigheden en de terugkeer van neonics-gecoat zaaizaad.

Platts Analytics rekent met een Europese suikeropbrengst (EU-27 + VK) van 17,25 miljoen ton. Een stijging van 6% ten opzichte van afgelopen seizoen. In Frankrijk daalt het bietenareaal naar verwachting niet verder, wat wel voor Duitsland het geval is. De stijgende graanprijzen zijn afgelopen najaar op tijd gekomen om ervoor te kiezen dit voorjaar meer tarwe te zaaien en minder bieten.

Wereldwijd handelde de future voor ruwe suiker (Sugar No. 11 contract) half januari op zijn hoogste niveau sinds mei 2017. Inmiddels is de prijs – net als voor geraffineerde suiker – weer wat gedaald. Zowel Thailand als Brazilië produceren dit seizoen minder rietsuiker door ongunstige groeiomstandigheden en de gevolgen van het coronavirus. Daarnaast is het in bijvoorbeeld Brazilië interessanter om ethanol te produceren. Een krappe suikermarkt wordt verwacht tot ten minste april, wanneer de nieuwe Braziliaanse oogst wordt verwacht.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden