Agrifoto

Inside Peen

Peenmarkt vast gestemd, maar vraag blijft achter

19 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De peenmarkt blijft vast gestemd. De DCA-noteringen stijgen deze week verder. Er zijn onder handelaren wel zorgen. Aan de inkoopkant stijgt de prijs, maar de prijs voor de gespoelde peen stijgt in handel onvoldoende mee.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anders dan dat de stijgende prijs doet vermoeden, blijft het relatief rustig in de peenhandel. Het volume dat wordt verwerkt, is niet veel groter geworden. Voor peen met levering later in het seizoen worden prijzen genoemd van €30 en meer per 100 kilo. Bij partijen die deze week daadwerkelijk zijn gekocht en geleverd, liggen de prijzen beduidend lager. Telers hebben wel de hoge prijzen in het hoofd en lijken liever nog even te wachten met verkopen. Handelaren geven aan dat de verkoopprijzen van gespoelde peen achterblijven.

Afzet blijft achter
De reguliere afzet van peen blijft goed doorlopen. Er zijn wel grote verschillen tussen de verschillende afnemers. Opvallend is dat de vraag naar peen vanuit Oost-Europa achter blijft. Vermoedelijk is in deze regio meer eigen peen en liggen de prijzen in Nederland te hoog om concurrerend te zijn.

Er blijven ook zorgen over de kwaliteit van de aangeboden peen. Die is over het algemeen matig en in vergelijking met andere jaren. Het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar geteelde peen is in deze periode klein. Daarom wordt nu relatief veel biologische peen als gangbaar afgezet.

De prijsstijging lijkt vooral ingeven door handelaren die wat krap in de voorraad zaten en nu hebben aangevuld. Daarbij speelde de angst om achter het net te vissen waarschijnlijk een rol. De DCA-notering voor goede B-peen is deze week gemiddeld €25,50 per 100 kilo. Dat is €1,50 hoger dan vorige week. De bovenkant van de notering staat op €27 per 100 kilo en ligt daarmee €1 hoger dan vorige week. De C-peen notering gestegen naar gemiddeld €22,50.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox