Corteva

Aangeboden door Corteva

'Alles doen voor gezond en virusvrij pootgoed'

12 Maart 2021

Pieter, Koen en hun vader Ko de Putter in Zaamslag zijn in de afgelopen jaren gegroeid in de hectares pootaardappelen. De Zeeuws-Vlamingen kiezen in die teelt voor zekerheid.

Het areaal pootaardappelen is de afgelopen 6 jaar sterk gegroeid op het bedrijf van de familie De Putter. 7 jaar geleden was het areaal nog 20 hectare; voor 2020 staat er ruim 50 hectare pootaardappelen op de planning.  Verdere areaalgroei is geen doel op zich, al gaan ze gezond huurland niet snel uit de weg. Want bij de 3 vennoten staat kwaliteit boven kwantiteit. Ze willen hoe dan ook een gezond gewas kunnen telen.
De familie teelt naast pootaardappelen ook tweedejaars plantuien, suikerbieten en wintertarwe. Naast de werkzaamheden op het akkerbouwbedrijf worden er ook loonwerkzaamheden uitgevoerd.

Bewaring
Toen het areaal pootaardappelen nog 20 hectare bedroeg, werkte Koen veel meer buiten het bedrijf. De familie besteedde toen het sorteren uit, net zoals een groot deel van het andere werk aan de pootaardappels. Ze besloten daarop om er een loods bij te bouwen, met daarin een eigen sorteerinstallatie, en om het areaal pootgoed verder uit te breiden.

Lagere klasse voorkomen
Het uitgangspunt van de drie vennoten is om S-pootgoed aan te kopen en dat zo lang mogelijk door te telen tot A's. Ze doen er daarom alles aan om het gewas gezond te houden. Tijdens de teelt is de aanpak van phytophthora en luizen topprioriteit.

Ko en Koen (r) de Putter: 'Closer is een welkome aanvulling om het gewas gezond te kunnen houden'.

Om luizen aan te pakken en virus te voorkomen spuiten ze elke 5 dagen met olie en een pyretroïde, 1 keer in de 10 dagen aangevuld met een langwerkend luizenmiddel. De pootgoedtelers zijn blij dat ze Closer tot hun beschikking hebben om het gewas luisvrij te houden en daarmee ook virussen te weren. Het belang van middelen als Closer is nog groter nu Reglone niet meer is toegestaan. Een snelle en effectieve loofdoding is daardoor moeilijker. Dit maakt de periode waarin virusbescherming nodig is langer.

Daarom gebruikten de telers in 2019, het eerste jaar dat het middel toegelaten was, al direct Closer. "Alles wat je kunt doen om het gewas gezond te houden, moet je ook doen", benadrukt Koen. "Het kost teveel als een partij in een lagere klasse komt. Daarom kiezen wij voor zekerheid."

Closer in pootaardappelen
Closer laat in meerjarige virusproeven in pootgoed zien dat het de sterkste van de beschikbare luisdoders is. De huidige toelating van Closer is beperkt tot toepassing na de bloei van het gewas. Om optimaal van de eigenschappen gebruik te maken, adviseren we een bespuiting met Closer direct na de bloei van het gewas. Op die manier komt zowel de snelle als ook de lange werking tot zijn recht.

Bekijk hier de resultaten van meerdere proeven met Closer.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden