Agrifoto

Inside Peen

Peenhandel naar Oost-Europa (nog) niet op gang

19 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Grote veranderingen op de peenmarkt blijven deze week uit. Het beeld is grotendeels gelijk aan vorige week. De handel kabbelt voort. Het normale werk blijft gewoon doorgaan maar grote orders voor Oost-Europa komen nog niet binnen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het sentiment op de markt is flauw op het moment. Sommige handelaren hebben (te) dure peen gekocht een aantal weken geleden in de hoop dat de export aan zou trekken. Die peen is nu een blok aan het been.

Handelaren verwachten dat de vraag vanuit de retail richting Pasen wat toeneemt. De vraag naar peen vanuit België en Duitsland blijft wel goed. Het zijn geen hele grote orders die daarheen gaan, maar zo verdwijnt er best wel wat peen. En zoals een handelaar opmerkt: "Normaal gesproken hebben we tot 15 juni oude peen nodig. Tot die tijd kan er nog veel gebeuren."

Oost-Europeanen informeren wel, maar kopen niet
Verschillende handelaren merken dat er wel meer geïnformeerd vanuit Oost-Europa. Tot handel leidt het nog niet. De afgelopen weken heeft de Nederlandse peen concurrentie gehad van peen uit Italië. Ook lijken verschillende Oost-Europese landen meer eigen peen in de opslag te hebben. De prijs van Nederlandse peen is voor die bestemmingen aan de hoge kant en dat werkt niet bepaald in het voordeel.

De prijs van B-Peen blijft ondanks de flauwe stemming deze week gelijk aan vorige week. Voor kwalitatief zeer goede peen worden volgens sommige handelaren nog prijzen betaald van rond de €30 per 100 kilo. De gemiddelde de DCA-notering is met €25,50 per 100 kilo. De prijs van C-peen is met €0,50 per 100 kilo gezakt. De gemiddelde prijs komt uit op €22 per 100 kilo. Volgens handelaren komt de daling door de horecasluiting. Daar gaat de C-peen voornamelijk naar toe.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden