Eigen foto

Aangeboden door DCA

Hoe bevalt de online termijnmarkt training?

24 Maart 2021

DCA Finance hield 4 maart een termijnmarkt training. Dit keer niet in een zaal, zoals voorgaande jaren, maar online vanuit een tv-studio.

Al jaren geeft Edwin Burgers, directeur van DCA Finance, trainingen aan agrarisch ondernemers en andere mensen uit de sector om uit te leggen wat een termijnmarkt inhoudt en welke mogelijkheden deze biedt. Vanwege de coronamaatregelen gaf hij de training deze keer voor het eerst online. We spraken daar met Edwin Burgers over.

Begin maart was er voor het eerst een online termijnmarkt training. Wat hield deze in?
"Ieder jaar organiseren we in de wintermaanden deze trainingen over de termijnmarkt. Maar dit jaar konden we natuurlijk niet iedereen uitnodigen bij ons op kantoor of in een zaal. Zo kwamen we op het idee om de training dit jaar online aan te bieden. Van tevoren is het natuurlijk lastig in te schatten hoe zoiets aanslaat, maar het was een enorm succes. Mooi om te zien hoe betrokken iedereen is en hoeveel interesse er was voor deze training."

Wat voor onderwerpen bespreek je zoal in de training?
"We beginnen eigenlijk met de basis; het kijken naar wat een termijnmarkt nou precies is. Daarna gaan we de breedte in en kijken we stap voor stap hoe je kunt handelen op zo'n termijnmarkt, waarom je dit zou moeten doen, maar bijvoorbeeld ook hoe je een goede strategie kunt bepalen voor jezelf. In de tussentijd kunnen deelnemers vragen stellen via de chat. Daar kan ik dan gelijk op antwoorden of de voorbeelden op afstemmen. Eigenlijk leer je tijdens zo'n training alles wat je moet weten om zelf in het klein te kunnen beginnen met handelen op de termijnmarkt."

Waarom is het eigenlijk belangrijk dat een boer weet hoe de termijnmarkt werkt?
"Allereerst is het een goede manier om prijsrisico's in te dekken. Zeker in deze marktsituatie is het belangrijk om te kijken naar alle kanalen waarmee je rendement kunt behalen, verder dan alleen wat je altijd al deed. Maar of je er nou op handelt of niet, je krijgt altijd met de termijnmarkt te maken. Een aanzienlijk deel van de prijsvorming voor de fritesaardappelmarkt wordt inzichtelijk gemaakt in de aardappeltermijnmarkt. De termijnmarkt loopt als het ware voor op de fysieke markt en is een soort indicator voor de stemming. Ook als je gebruikt maakt van een pool, maak je indirect gebruik van de termijnmarkt. Iedere boer zal eigenlijk op zijn minst moeten weten hoe die markt werkt, dit beïnvloedt uiteindelijk ook zijn prijs."

Wil je deze training in de toekomst vaker gaan aanbieden?
"Ja, dat zijn we wel van plan. De training in het echt heeft wel mijn voorkeur. Gezellig met een zaal vol mensen uit de agri-sector. Maar voorlopig zit zo'n bijeenkomst er gewoon niet in, en dan is online wat mij betreft een uitstekend alternatief. Bijkomend voordeel is ook dat alle deelnemers de training later in alle rust nog eens kunnen terugkijken. Volgende week staat een volgende training op de planning. Ook voor die datum gaan de inschrijvingen hard. Dat zegt denk ik genoeg over de vraag naar deze training."

Wilt u ook meer weten over (handelen op) de aardappeltermijnmarkt? DCA Finance organiseert woensdag 31 maart van 19:00 uur tot 22:00 uur weer een online basiscursus 'Handelen op de termijnmarkt'.  Klik hier voor meer informatie en om u aan te melden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden