Agrifoto

Inside Aardappelen

Langere lockdown maakt aardappelmarkt down

26 Maart 2021

Waar vorige week de daling al ingezet was, lijkt daar deze week geen verandering in te komen. De markt is in mineur en onvoldoende vraag zorgt voor een downstemming in de markt. De Nederlandse markt lijkt in een soort slow motion te reageren op de forse verlaging 3 weken terug van Belgapom.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Belgapom noteerde ook vandaag weer €5 en toont nog geen teken van herstel. De Nederlandse markt toont altijd een vertraging vergeleken met die van België, zowel omhoog als omlaag. Daarmee is door de jaren heen België dé prijstrendsetter geworden, wat Nederland jaren was. {{dataviewSnapshot(2_1616770318)}}

Andere methodiek
Dat Nederland in slow motion reageert op België heeft vooral te maken met de afrekenmethodiek die verschillende verwerkers gebruiken bij de meeleveraardappelen. Vaak wordt er afgerekend op basis van een gemiddelde prijs van de week ervoor, wat dan weer als inbreng wordt gebruikt voor de verschillende noteringen en transactielijsten.

Dat betekende begin januari dat andere landen al lang €7 à €8 noteerden en betaalden, maar Nederland op basis van gedane transacties van meeleveraardappelen heel lang op €5 à €6 bleef staan. Dat is zeer nadelig voor telers, maar andersom geldt dit dus ook. Nu worden ze nog afgerekend op €7, terwijl de vrije markt van aardappelen in Nederland voor direct geen echte bieding heeft en eerder ook naar de €5 tendeert dan naar de €7.
{{dataviewSnapshot(2_1616770235)}}

Corona blijft boven de markt hangen
De vraaguitval van verwerkers lijkt vooral de reden van het verder afzwakken van de fysieke markt. Het niet onder controle kunnen krijgen van corona in de wereld en in Europa zorgt voor langere sluitingen van horeca, festivals en dergelijke. Menigeen had toch gehoopt, en er rekening mee gehouden, dat er begin maart weer lucht zou komen voor mensen en bedrijven. Maar met de nog steeds oplopende besmettingscijfers zit dat er voorlopig niet in. Verwerkers zijn daarom op de rem gaan staan en er wordt door insiders gezegd dat een aantal fabrieken de komende weken lijnen stil gaan leggen om de vraaguitval het hoofd te kunnen bieden.

De nieuwe oogst blijft het opvallend goed doen in deze negatieve markt. Met een notering van €16,60 ligt deze prijs duidelijk hoger voor de tijd van het jaar dan in voorgaande seizoenen. Dit wordt vooral ingegeven door het optimisme dat we volgend seizoen door vaccinatie weer teruggaan naar het oude normaal.

Ook het moeizaam contracteren van aardappelen bij telers geeft de markt een positieve stemming. Dit gecombineerd met een krimpend areaal in Europa, zorgt voor een bovengemiddelde prijs voor deze tijd van het jaar. Of dit staande kan blijven, zal onder andere liggen aan de aanvang van het pootseizoen en de start van de groei in Europa. {{dataviewSnapshot(2_1616770400)}}

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden