Agrifoto

Inside Peen

Trekken hoge peenprijzen telers over de streep?

7 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Door de relatief hoge peen prijzen van de afgelopen weken staat peen in de belangstelling. Akkerbouwers zijn zoekende hoe het bouwplan in te vullen. De basis van aardappelen is voor een aantal telers geen zekerheid meer en sommige boeren zoeken naar andere hoog renderende gewassen als aanvulling in het bouwplan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is dit jaar meer vroege peen gezaaid dan vorig seizoen. Dat komt omdat er vorig jaar een gat van een aantal weken zat tussen de oude en de nieuwe oogst. Toen was er sprake van een laat voorjaar, waardoor de start van de oogst enkele weken vertraging opliep en de opbrengsten vielen tegen. Spoelers hebben hele dure peen uit bijvoorbeeld Zuid-Europa en Israël moeten halen. Of dit jaar een vergelijkbaar effect optreedt hangt af van het voorjaar. Verschillende handelaren verwachten wel dat als er sprake is van krapte, de onder vliesdoek geteelde peen in het voordeel is.

Krimp in Flevoland
Het peenareaal blijft volgens insiders dit seizoen redelijk gelijk aan vorig seizoen of zal een klein beetje krimpen. Zaadbedrijven melden wel dat normaal gesproken in april nog veel zaad besteld moet worden.
In de Flevopolder wordt een kleine teruggang in areaal verwacht. Verschillende telers hebben daar bouwplannen die aan de intensieve kant zijn. Op verschillende percelen waar de afgelopen jaren (te) intensief is geteeld, zijn wat kwaliteitsproblemen met de peen geweest. Die komen vooral tijdens het bewaren naar boven. Dat gaat ten koste van het rendement en brengt telers aan het twijfelen of ze wel door moeten gaan met peen. Verschillende insiders verwachten daarom dat het areaal in de Flevopolder iets kleiner uitvalt.

Nieuwe teeltgebieden 
Daar staat een uitbreiding van het areaal in Oost- en Zuidwest-Nederland tegenover. Peen stelt echter hoge eisen aan de grond. Een grote verschuiving zoals bij uien het geval is, is bij peen zeker niet aan de orde.

Verschillende telers op de oostelijke zandgrond stellen de beslissing welk gewas ze telen vaak uit tot op het laatste moment. De ontwikkeling van de aardappel- en pootgoedprijs kan het bouwplan van de akkerbouwers daar nog flink doen veranderen. Een deel van het areaal gaat op contract en ligt al redelijk vast, maar het in het vrije deel kan nog het nodige verschuiven.  

Nieuwe telers in het zuidwesten die de keuze voor peen maken, kunnen in veel gevallen niet of beperkt beregenen. De opbrengsten van aardappelen en uien zijn op deze bedrijven daardoor de afgelopen jaren tegengevallen. Peen is normaal gesproken een gewas waarbij - afgezien van voor opkomst - niet veel beregend hoeft te worden. Peen wordt daarom op verschillende bedrijven als vervanging van uien gezaaid.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden