Shutterstock

Inside Granen en Grondstof

Koolzaadnotering schiet naar recordniveau

29 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De prijs van koolzaad is omhoog geschoten de afgelopen weken. Weersproblemen en hoge ziektedruk zorgen voor lagere opbrengstverwachtingen. In combinatie met de toch al lage koolzaadvoorraden zorgt dat voor onrust op de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De recente prijsstijging is volgens analisten vooral ingegeven door de koudegolf in Frankrijk. Volgens het Franse onderzoeksinstituut Terres Inovia zijn vooral het Zuidwesten, Noordoosten en Normandië hard getroffen door de vorst. Circa 10% van het Franse koolzaadareaal is daardoor verloren gegaan. Het gaat daarbij om ongeveer 90.000 hectare. Ook in andere delen van Europa heeft de vorst en kou voor schade gezorgd. De Europese koolzaadoogst valt volgens analisten daardoor lager uit dan eerder verwacht. De koolzaadprijs op de Matif noteerde vandaag (donderdag 29 april) €597,25 per ton, het hoogste niveau in decennia.

Europees areaal gekrompen
Sinds het verbod op zaadcoating met neonicotinoïden is het areaal koolzaad in de EU afgenomen. Schadelijke insecten kunnen minder effectief besteden worden waardoor het teeltrisico groter en de verwachte opbrengst lager uitvallen binnen de EU. Europese telers zijn daarom deels uitgeweken naar andere gewassen.

Canada en Oekraïne zijn daardoor belangrijke leveranciers van koolzaad voor de EU geworden. Maar het groeiseizoen is in die landen afgelopen jaar ook allerminst vlekkeloos verlopen. Zowel Canada als Oekraïne hadden te maken met extreme droogte en hitte waardoor de oogst significant lager uitviel. In Canada is in de eerste helft van het seizoen al een recordhoeveelheid koolzaad geëxporteerd naar onder meer China. De al kleine beginvoorraad is daardoor al sterk afgenomen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden