Shutterstock

Aangeboden door Syngenta Seeds

'Geprimed zaad geeft altijd voordeel'

11 Mei 2021

Ook wanneer de zaaibedbereiding soepel verloopt en de vochtvoorziening in orde is, biedt geprimed uienzaad nog steeds voordelen. Kees Jacobs en Michiel van Mol vertellen over hun ervaringen en bespreken de belangrijkste teeltactualiteiten van voorjaar 2021.

"Als je streeft naar perfectie bij de uienteelt, kun je eigenlijk niet om geprimed zaad heen." Vertegenwoordiger Michiel van Mol van Syngenta Seeds is stellig. Hij ziet de voordelen ook in het koude voorjaar van 2021. "Op de meeste uienpercelen valt de opkomst tot nu toe tegen. Ook op de vroeg gezaaide percelen van begin maart staat nog niet alles boven. Maar waar geprimed zaad is gebruikt, staan vrijwel alle planten boven. Je haalt die percelen er zo uit." Opkomsttellingen door collega Kees Jacobs ondersteunen zijn stelling. Jacobs: "Op percelen waar gewoon zaad is gebruikt kwam ik vorige week op plantaantallen van 450 tot 650 duizend planten. De percelen met geprimed zaad halen met gemiddeld 760.000 planten al bijna het streefaantal van 800 duizend; en ze zijn een stadium verder."

Egaal gewas
Van Mol en Jacobs zien de populariteit van primen snel toenemen. "Vorig jaar ging het om ongeveer 10% van ons uienzaad, dit jaar is het al meer dan een derde", weet Jacobs. De verklaring zit volgens de vertegenwoordigers niet alleen in de voorsprong die geprimed zaad in het voorjaar meestal heeft. "Je hebt een veel egaler gewas met geprimed zaad en daar heb je het hele seizoen profijt van", aldus van Mol. "De onkruidbestrijding wordt eenvoudiger als alle planten in hetzelfde stadium zitten; ook de timing van de MH-bespuiting kan nauwkeuriger." Een andere reden om over te schakelen op geprimed zaad is het wegvallen van de insecticide-coating. "Met geprimed zaad is het gewas sneller door de kwetsbare periode", aldus Jacobs. Punt van aandacht is wel de vochtvoorziening. "Een voorgekiemd zaadje moet in 1 keer door kunnen na het zaaien. Dus bij droogte na het zaaien moet je wel kunnen beregenen."

Niet-kerende grondbewerking
Naast de toename van het aandeel geprimed zaad zien Jacobs en van Mol nog een andere trend: steeds meer akkerbouwers experimenteren met niet-kerende grondbewerking. "Voor uienland is dat best een uitdaging", weet Jacobs. "Het is een hele toer om goed zaaiwerk te leveren als er veel gewasresten in de toplaag zitten. Je ziet niet voor niets dat schijvenzaaimachines met een opmars bezig zijn." Maar klagen over de bodemomstandigheden van voorjaar 2021 willen de vertegenwoordigers zeker niet. "Vergeleken met vorig jaar ging de zaaibedbereiding heel voorspoedig", aldus van Mol. "De grond viel mooi. Maar ook als de grondbewerking makkelijk gaat moet je alert zijn; een ui is gevoelig voor structuur en voor je het weet heb je verdichting door een te hoge bandenspanning of op plekken waar je meerdere keren hebt gereden."

Gevoelige periode
Voor de komende periode is vooral voorzichtigheid geboden, stellen van Mol en Jacobs. "Door de kou en de schrale wind hebben de uienplantjes het lastig. Op veel percelen zie je geelverkleuring en er zijn ook gevallen van hagelschade. Probeer je gewas in de periode net na opkomst zo veel mogelijk te sparen." Dat advies geldt in ieder geval voor de onkruidbestrijding die de uientelers dit jaar voor het eerst zonder Chloor-IPC moeten rondzetten. "De alternatieven zijn vaak net wat scherper", waarschuwen Jacobs en van Mol.

Ook de vochtvoorziening blijft de aandacht vragen, ook al hebben grote delen van het land vorige week een mooie portie neerslag gehad. "Er is kans op korstvorming en dan moet je voor een ongestoorde opkomst misschien toch een keer de haspel er overheen trekken. Doe dat dan wel met niet te veel millimeters tegelijk en een fijne nozzle. Maar ook voor de weerbaarheid tegen trips is een goede vochtvoorziening cruciaal, zeker in het eerste deel van het seizoen." De laatste attendering van de vertegenwoordigers betreft de uien- en bonenvlieg. "Het schadebeeld is lastig te herkennen, maar probeer je gewas zo goed mogelijk te monitoren", adviseert Jacobs. "De periode dat deze insecten schade kunnen doen, zit er aan te komen. Dus blijf alert."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden