Shutterstock

Inside Peen

Flinke prijsopleving voor peen richting eind seizoen

14 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De peenmarkt maakt nog een flinke prijsopleving door richting het einde van het seizoen. Het koude voorjaar in grote delen van Europa heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe peen later op de markt komt dan in andere jaren. Prijzen lopen daardoor op en er blijft relatief veel vraag naar peen uit de bewaring.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De peenhandel blijft redelijk goed door lopen. Het is geen gekkenhuis, maar de meeste handelaren en spoelers zeggen normaal werk te hebben. Het peenseizoen is tot nu toe wispelturig verlopen en daar komt richting het einde geen verandering in.

Goede peen is schaars
Goede peen is moeilijk te krijgen volgens de meeste handelaren. De markt wordt gedomineerd door partijen peen waar vaak iets aan mankeert. Peen die geschikt is voor het hogere segment is gewoon schaars en relatief duur. Afnemers klagen volgens handelaren over (te) hoge Nederlandse peenprijzen, maar ze blijven (nog) wel kopen. Vooral de Oost-Europese afnemers zijn erg prijsbewust.

Vorige week haden verschillende handelaren het erover dat prijzen tussen oude en nieuwe peen nog ver uit elkaar lagen. Deze week komen de prijzen dichter bij elkaar, vooral omdat de oude peen nog flink in prijs oploopt. De beurs in Emmeloord noteerde voor de bovenkant zelfs €32 per 100 kilo voor B-peen. Die prijs is volgens de meeste handelaren en spoelers wel heel erg hoog en komt daarmee dichtbij de prijs van nieuwe peen uit Israël of Spanje.

Flinke stijging
De DCA-notering heeft deze week een flinke stap omhoog gezet. De gemiddelde notering komt deze week uit op €25 per 100 kilo. Dat is €2 hoger dan vorige week. De bovenkant van de notering van B-peen staat op €27 per 100 kilo. Veel meer zit er volgens de meeste handelaren niet in, want afnemers willen gewoon niet meer betalen. Ook de C-peen notering is fors gestegen en komt deze week uit op €26,5 per 100 kilo. Dat is maar liefst €4,5 hoger dan vorige week.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden