Shutterstock

Inside Peen

Peen prijs vliegt omhoog in de staart van het seizoen

21 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De peen prijs maakt nog een flinke sprong in de staart van het seizoen. Vorige week is de beweging naar boven ingezet en die zet deze week door. Daarmee lijkt het einde van dit seizoen erg op die van vorig jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuwe peen uit Zuid-Europa komt meer op de markt, maar er blijft nog wel vraag naar peen uit de bewaring. De meeste spoelers verwachten nog wel een paar weken op bewaarpeen te draaien.

Verschillende partijen merken wel dat de vraag deze week iets afneemt. De hoge prijzen lijken daar een belangrijke rol in te spelen. Vooral afnemers in het hoge kwaliteitssegment schakelen om naar de nieuwe oogst uit Zuid-Europa. Deels omdat het prijs verschil tussen oude en nieuwe peen kleiner wordt en deels omdat er weinig peen uit de bewaring van topkwaliteit te krijgen is.

Voorzichtig met kopen
De meeste spoelers proberen nu zo veel mogelijk op eigen voorraad te draaien en kopen maar beperkt peen bij. De afzetprijzen stijgen volgens hen onvoldoende mee. Bij de huidige prijzen is er volgens de meeste spoelers nauwelijks marge te maken. Verschillende handelaren zijn bang dat bij de huidige prijzen de vraag naar peen vanuit Oost-Europa snel wegzakt, waardoor zij nog wat voorzichter zijn met kopen.

De versoepelingen van de coronamaatregelen met onder andere de opening van de horeca in grote delen van Europa, zorgt ervoor dat de vraag naar C-peen toeneemt. Goede C-peen is op het moment in heel Europa erg moeilijk te krijgen volgens de meeste handelaren. De prijs voor C-peen loopt daarom op tot €40 per 100 kilo voor kisten waar voldoende peen kan worden uitgespoeld.

Prijs vliegt omhoog
De DCA-notering heeft deze week een sprong naar boven gemaakt. De gemiddelde prijs voor B-peen komt deze week uit op €31 per 100 kilo. Dat is maar liefst €6 hoger dan vorige week. De bovenkant van de notering staat op €33 per 100 kilo.

C-peen is nog harder in prijs gestegen deze week. De DCA-notering komt uit op €35 per 100 kilo. De prijsband is wel erg breed met €30 tot €40 veroorzaakt door de grote verschillen in hoeveel peen er uit een kist gespoeld kan worden.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden