Corteva

Aangeboden door Corteva

Bescherming Phytophthora met minder spuitrondes

21 Mei 2021

Verduurzaming in de akkerbouw is bijvoorbeeld onderzoeken hoe we met inzet van minder middelen Phytophthora kunnen voorkomen. Zo heeft Corteva afgelopen jaar door PPO Lelystad laten onderzoeken welke bijdrage Zorvec hier aan kan leveren.

In de proef zijn de standaardmiddelen vergeleken met Zorvec. De standaardmiddelen werden gespoten op een 7 daagse interval. Zorvec op een 10 daagse interval. Langs de proef lagen onbehandelde rijen die kunstmatig geïnfecteerd werden. Dit om de phytophthoradruk in de proef op te voeren zodat de middelen goed met elkaar zijn te vergelijken.

De resultaten laten zien dat de Zorvec-bespuitingen om de 10 dagen een zeer goed resultaat geven tegen Phytophthora. Terwijl andere middelen met 4 bespuitingen om de 7 dagen minder effectief waren. Zorvec geeft zelfs met een langer spuitinterval een betere bescherming tegen de schimmelziekte.

Bekijk hier de video van het proefveld bij PPO Lelystad in 2020.

Efficiënt inzetten
Middelen zo efficiënt mogelijk inzetten, is ook het streven van Michel Pen, meewerkend voorman bij het bedrijf Agro Giethoorn in het Overijsselse Giethoorn. Daarom past Zorvec goed bij de strategie van dit bedrijf.
Agro Giethoorn bewerkt ongeveer 450 hectare grond. Op zo'n 275 hectare teelt het bedrijf aardappelen voor frites en chips. De teelt van de aardappelen vindt plaats in zowel de uitgestrekte Giethoornse polder als nabij houtwallen in Friesland en Drenthe. Het risico op Phytophthora verschilt daardoor sterk per perceel. Het zijn met name de phytophthora-stammen EU-36 en EU-37 die ze tegenkomen.

1 of 2 spuitronden minder
Agro Giethoorn gebruikte de afgelopen 2 jaar Zorvec ter voorkoming van Phytophthora. Het bedrijf is zeer tevreden over het resultaat. "Wij werken hier met betaalde arbeid. We sparen 1 of 2 spuitrondes uit ten opzichte van reguliere middelen. Daardoor is het middel per saldo voordeliger in vergelijking met onze vorige standaard. We zijn ook blij dat er nu met Zorvec Endavia een kant-en-klaar formulering is. 0,4 liter per hectare werkt handig voor ons."
Hoe Pen Zorvec inzet, is afhankelijk van de infectiedruk. "Bij een hoge druk kiezen we voor een blok van 3 bespuitingen. Dat is het meest effectief blijkt uit onderzoek. Is de druk lager, dan wellicht 2 blokken van 2 bespuitingen."

Lees hier hele verhaal van Michel Pen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden