Kurstjens

Aangeboden door Beefwood Farms

In Australië is nog ruimte om te boeren

21 Juni 2021

In het Nederlandse politieke debat staat de rol van de landbouw nog weleens ter discussie. Denk bijvoorbeeld aan de stikstofcrisis, halvering van de veestapel of het geleidelijk steeds verder inperken van de beschikbare gewasbeschermingsmiddelen. In Australië spelen deze kwesties niet of nauwelijks volgens vader en dochter Gerrit en Marieke Kurstjens. "Mensen die een buitenlands avontuur overwegen, moeten zeker aan Australië denken. Geen stikstof crisis, geen mestwet, maar wel een gunstig belastingklimaat voor de landbouw en volop ruimte om te boeren."

Kurstjens maakte 20 jaar geleden de overstap van een akkerbouw-, mechanisatie- en loonbedrijf in Grubbenvorst naar een akkerbouwbedrijf in Moree in het zuidoosten van Australië. De akkerbouw in Australië is sterk afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die valt. "Als het een jaar niet regent, loont het amper de moeite om de combine te starten. De kosten liggen in die jaren ook veel lager omdat je niet hoeft te spuiten voor onkruid en schimmels. Maar in jaren met voldoende neerslag kun je hier in het zuidoosten 5 à 6 ton tarwe per hectare dorsen. Gemiddeld zitten we hier in de regio rond de 3 ton tarwe en gerst per hectare. Dit in combinatie met lage kosten, zoals spuiten met vliegtuig voor $10/ha volle veld of spotspuiten voor $8 per hectare, maaidorsen voor $50 per hectare of $500 per uur."

Maar niet alleen in de akkerbouw liggen kansen. Ook voor de (intensieve)veehouderij zijn er mogelijkheden. "Een stikstofvergunning is hier niet nodig en voor de afvoer van mest hoef je niet te betalen. Voer is ook relatief goedkoop te krijgen. Transport van graan naar de haven kost vanaf onze farm 50 Australische dollar (circa €30). Dat bedrag kun je aftrekken van de prijs die een veehouder betaalt."

Tekort aan vakmensen
De grootste uitdaging in de Australische landbouw is volgens Kurstjens het vinden van voldoende personeel. Voor de uitbraak van het coronavirus was Australië een populaire bestemming voor backpackers en schoolverlaters, vaak met ervaring in de landbouw. Dat ligt nu vrijwel stil met tot gevolg een groot tekort aan vakmensen op de boerderijen. Dat loopt van monteurs en chauffeurs tot technisch specialisten, agronomische en farmmanagers. "Vooral de Nederlanders en Duitsers staan hier bekend om hun gedegen kennis en goede arbeidsmoraal."

Het tekort aan mensen is voor de oudere generatie zonder opvolger een extra reden om hun bedrijf nu te koop of te huur aan te bieden. "Toen wij hier 20 jaar geleden voor het eerst kwamen, betaalde je omgerekend 300 gulden per hectare", zegt Kurstjens. "Dat is inmiddels gestegen naar circa €300 voor de matige/slechte grond en loopt op tot €3.500 per hectare voor goede percelen waar op jaarbasis gemiddeld 500 mm neerslag valt. Maar dat zijn nog steeds prijzen die je met boeren kunt betalen. Met weinig eigen vermogen maar goede kennis van landbouw kun je hier voldoende boerderijen huren met eventueel recht van koop."  

Voor inlichtingen kurstjensfarming@gmail.com of via Facebook: Kurstjens Farming Australia

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden