Shutterstock

Inside Akkerbouw

Graan en aardappelen staan er goed op in de EU

22 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Graan en koolzaad staan er goed bij in de EU. De opbrengstverwachtingen voor tarwe, gerst en koolzaad zijn verder naar boven bijgesteld en liggen ruim boven het 5-jarige gemiddelde.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt het Europese JRC MARS instituut in de juni-editie van het MARS bulletin gewasmonitor. Grote delen van Europa hadden in mei te maken met relatief koel weer. De afgelopen weken zijn de temperaturen opgelopen en dat heeft in combinatie met voldoende vocht gezorgd voor een goede ontwikkeling van de gewassen in vrijwel heel Europa. Door het relatief koele weer wordt de ontwikkelingsachterstand van de granen maar beperkt ingelopen.

Aan de randen van Europa is het te nat of te droog
Enkele gebieden rondom de Oostzee en de Zwarte Zee hebben te kampen met te natte omstandigheden, waardoor met name in het zuiden van Finland en het oosten van Oekraïne een hoge ziektedruk is en veldwerk (spuiten) moeilijk kan worden uitgevoerd. In Portugal en Turkije hebben gewassen te lijden onder droogte, wat ten koste gaat van de opbrengsten.

Dat doet echter niets af aan de opbrengstverwachting. De Europa kan een goede oogst tegemoet zien. De oogstverwachting voor graan komt uit op 5,63 ton per hectare. Dat is 5,5% boven het 5-jarige gemiddelde en 1,3% hoger dan de verwachting in het mei rapport.

In de Benelux zijn de temperaturen gunstig voor de gewassen. Vocht is er voldoende, de neerslag hoeveelheid ligt rond of boven het langjarige gemiddelde. De in de lente gezaaide gewassen zijn onderontwikkeld in vergelijking met het meerjarige gemiddelde. Dat beperkt de opbrengst potentie. Desondanks verwacht het JRC dat de opbrengsten voor alle gewassen boven het 5-jarige gemiddelde uitkomen.

Bovengemiddelde aardappeloogst
De Europese aardappelopbrengst wordt door het JRC MARS geschat op 34,5 ton per hectare. Het 5-jarige gemiddelde ligt op 33 ton per hectare en in het rapport van mei ging met nog uit van een opbrengst van 34 ton per hectare.

Vooral in Duitsland komt de opbrengstverwachting fors hoger met 44,8 ton per hectare, 8,1% boven het 5-jarige gemiddelde. Voor Nederland wordt een op gemiddelde oogst verwacht van 43,6 ton per hectare. Bij de verwachting moet wel de kanttekening worden gemaakt dat juli en augustus nog belangrijke maanden zijn voor de groei van aardappelen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden