Stoller

Aangeboden door Stoller Europe

De rol van ethyleen in de plant

23 Juni 2021

Stoller Europe richt zich met een aantal van zijn producten, waaronder Hold en HoldPlus, op het controleren dan wel reduceren van het ethyleenniveau in de plant. Waarom is ethyleen zo'n belangrijk hormoon en hoe kunnen wij dit reguleren?

Ethyleen is een rijpings- maar vooral ook verouderingshormoon en behoort tot de groep van stresshormonen. Het speelt tevens een belangrijke rol bij het doorbreken van knoprust, fruitrijping, stengelgroei en bloei. Ethyleen is dus een essentieel hormoon, vooral tijdens de laatste groeifases van de plant. Ethyleen wordt voornamelijk geproduceerd door de volwassen cellen en de hoogste productie vindt dan ook plaats aan het einde van de groei van planten. Tevens remt ethyleen een belangrijk groeihormoon, auxine.

Ethyleenproductie in de plant.
In de plant wordt ethyleen via een aantal stappen gesynthetiseerd uit het aminozuur methionine. Een belangrijk tussenproduct tijdens de vorming van ethyleen is ACC (1-aminocyclopropaan-1-carbonzuur). ACC is de verbinding die door het EFE enzym (Ethylene Forming Enzyme) wordt omgezet naar ethyleen (C2H4).

Hieronder de ethyleen vorming weergegeven in de Yang cyclus:

Onder abiotische stressomstandigheden wordt de productie van ethyleen verhoogd waardoor er een versneld verouderingsproces in de plant optreedt. Dat heeft een negatief effect op de opbrengst. Een te hoog gehalte aan ethyleen zorgt voor schade in de plant zelf. Maar over welke schade praten we hier dan?

Effecten van een hoge ethyleenproductie door de plant
Een verhoogd niveau aan ethyleen betekent een verhoogde productie aan oxaalzuur.

Samen met Calcium (Ca) vormt dit oxaalzuur kristallen in de plant waardoor Ca niet meer beschikbaar zal zijn voor de plant. Calcium speelt een belangrijke rol in de stevigheid van de plant (celwanden, cel strekking en celgroei), regelt de Ph in de plant zelf en verhoogt de weerbaarheid tegen externe pathogenen. Het slecht beschikbaar zijn van Ca door de vorming van deze kristallen kan onder andere bladpuntverbranding laten zien en zal een negatief effect op de schilkwaliteit van aardappelen of andere vruchten en groenten hebben. Tevens beïnvloedt het de bewaarkwaliteit van een aantal vruchten en groenten.

Stoller oplossing om ethyleenproductie te reguleren
Een van de unieke eigenschappen van het product Hold en HoldPlus is dat het in staat is om de ACC-productie te blokkeren waardoor er minder ethyleen door de plant wordt geproduceerd. Deze verminderde ethyleenvorming voorkomt vervroegde veroudering, verhoogt de mogelijke productiviteit van de plant en verbetert de kwaliteit van het eindproduct.

Het beste effect wordt verkregen door tijdens de meest productieve periode van de plant de Hold of HoldPlus in een schema van enkele weken (3 toepassingen om de 7-10 dagen) toe te passen zodat de plant efficiënter zijn energie besteedt aan productie.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden