Shutterstock

Inside Peen

Vraag naar peen houdt het ruime aanbod niet bij

6 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Het is een tamme bedoeling op de peenmarkt. De afzet naar de vaste markten verloopt normaal en de export richting Afrika is rustig te noemen. Het aanbod van peen is wel veel groter dan we de afgelopen jaren gewend waren. Dat zet de prijzen onder druk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opbrengsten van vroege peen zijn over het algemeen goed tot zeer goed te noemen, aldus de meeste handelaren. Her en der wordt zelfs ruim 60 ton vroege peen gerooid.

Mooie peen
Ook over de kwaliteit is goed te spreken. In vergelijking tot vorig jaar is de kwaliteit beter en is er minder uitval bij het spoelen. Verschillende vroege rassen zijn wel gevoelig voor scheuren wanneer ze te lang blijven staan. Deze zijn van zich zelf al gevoelig en het vochtige en groeizame weer versterkt dat nog wat.

De verkoop van peen aan de vaste (Europese) retailklanten is vergelijkbaar met afgelopen jaren. Handelaren en spoelers hebben zich deels met contracten ingedekt en zijn door de goede opbrengsten maar beperkt aan de markt. De spoelers die meer in de export naar bijvoorbeeld Afrika zitten, zeggen dat de vraag tegenvalt. Senegal doet wel wat, maar andere landen hoor je praktisch niet.

Prijs staat onder druk
Dat de handel moeizaam loopt, is ook te zien in de DCA-notering. De prijs van B-peen komt deze week gemiddeld uit op €12 per 100. Dat is €3 lager dan bij de start van het nieuwe seizoen vorige week. De onderkant van de notering staat op €10 en de bovenkant op €13 per 100 kilo. De DCA-notering van de C-peen is ook met €3 gezakt naar €12 per 100 kilo.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden