SESVanderHave

Aangeboden door SESVanderHave

Eerste hulp bij schieters in de suikerbietenteelt

10 Augustus 2021

Elke suikerbietenteler heeft er al wel eens last van gehad: schieters in zijn suikerbietenperceel. Ook dit jaar duiken er weer regelmatig schieters op. Een groot deel is te wijten aan het koude en natte voorjaar.

Wim Zandvoort, Sales Manager bij SESVanderHave Nederland legt uit welke factoren schietervorming in de hand werken en hoe je mogelijke schieters het best kan bestrijden.

Wat zijn de verwachtingen ten aanzien van schieters dit jaar?
"We zijn dit jaar in februari/maart begonnen met de zaai, dat is redelijk vroeg. Deze werd gevolgd door een koude en natte periode. De hele maand april was koud en de temperatuur lag gemiddeld onder de 10 graden. Daarbij komt nog het fenomeen dat we regelmatig op diverse plekken slagregens met hier en daar hagel gehad hebben, wat natuurlijk ook stress heeft veroorzaakt. De combinatie van de koude en die stressmomenten maken dat we meer kans hebben om redelijk wat schieters te zien dit jaar."

Welke factoren zorgen voor de vorming van schieters?
"Temperatuur is de belangrijkste factor. Een suikerbiet is een tweejarig gewas en om in de bloei te komen heeft het een periode van koude nodig. De zogenaamde vernalisatieperiode. Als we nu in het veld een periode hebben na zaai van 10 tot 40 dagen met temperaturen tussen de twee en twaalf graden, dan treedt die vernalisatie op. Naast de vernalisatie hebben we de devernalisatie. Deze treedt op wanneer de temperatuur hoger is dan 25 graden, gedurende een periode van minimaal zeven dagen. Dan spreken we dus over devernalisatie en wordt de groei van schieters weer geremd. Maar er zijn ook andere factoren die een invloed hebben. Naast de temperatuur hebben we ook de genetische aanleg, de lichtsterkte, de teelttechnieken en als laatste eventuele omstandigheden die tot stress bij de bieten kunnen leiden. Deze factoren bij elkaar kunnen ervoor zorgen dat je al dan niet schieters krijgt." 

Bestaan er schietervrije suikerbietenrassen?
"100% schietervrije suikerbietenrassen bestaan niet en we kunnen dat zeker niet garanderen. Je ziet dan ook dat onder bepaalde omstandigheden een ras resistent is en weinig schieters vormt en dat onder hele andere omstandigheden de schieters makkelijk gevormd worden en de plant dus gevoelig lijkt. Het heeft te maken met vele genen binnen de plant, die ervoor zorgen dat een plant wel of niet gaat schieten. Wat we wel weten is dat rhizoctoniarassen over het algemeen schietergevoelig zijn, vandaar ook het advies om deze rassen altijd iets later te zaaien dan de andere gangbare rassen."

Heb je nog bijkomend advies voor de telers?
"Verwijder schieters als ze in een perceel voorkomen en blijf daarmee doorgaan tot in augustus. Tot die periode kan de plant zaad vormen dat kiemkrachtig is. Dat levert vervolgens in de nateelt dan weer de zogenaamde onkruidbieten of de wilde bieten op. Daarnaast een dubbel aandachtsstreepje voor mensen met Conviso®-bieten, als je daarvoor gekozen hebt. Als je hier schieters in laat staan, dan krijg je schieters met zaad daarin dat resistent is tegen Conviso® (het Conviso® One-herbicide) en zal een chemische bestrijding van je onkruidbieten in een nateelt van suikerbieten niet meer mogelijk zijn."

Ontdek hier de Nederlandse suikerbietenrassen die u kunt bestellen in de vroegbestelling van 2021-2022.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden