Shutterstock

Inside Peen

Moeizame peenmarkt door groot aanbod

13 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De peenmarkt staat in het teken van een ruim aanbod. Voor de telers valt het niet mee een koper voor de vroege peen te vinden. Handelaren typeren de markt als rustig.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Spoelers en handelaren dekken zich voor de vaste afzet voor een belangrijk deel in. De opbrengsten op de gecontacteerde percelen zijn door de bank genomen goed, waardoor handelaren nauwelijks aan de markt zijn om gaten op te vullen. De export loopt wel aardig, maar om het als druk te bestempelen is volgens de handel overdreven.

Goed teeltseizoen slecht voor de handel
Dat er een ruim aanbod van peen komt, is wel de verwachting. De afgelopen jaren begon het nieuwe seizoen met hoge prijzen, doordat de peen er gewoon niet was. Akkerbouwers waren mede door de tegenvallende aardappelprijzen op zoek naar alternatieven en een deel is bij vroege peen uitgekomen. De uitbreiding van het areaal en een groeiseizoen dat in veel gebieden tot nu toe relatief voorspoedig verloopt, resulteert in een groot aanbod van vrije peen.

De vraag is echter niet toegenomen. Het lijntje tussen de tekort en overschot is dun en schiet nu naar overschot. Vooral voor de vaste telers is de huidige situatie een hard gelach. Teeltkosten en andere prijzen lopen op, maar de afzetmarkt voor de boer houdt daar geen of onvoldoende rekening mee.

Prijs zakt
De DCA Notering voor B- en C-peen komt deze week uit op €11 per 100 kilo, €1 lager dan vorige. De prijsrange zit tussen de €10 en €12 per 100 kilo. De kwaliteit van de hele vroege rassen, die voornamelijk in Limburg worden geteeld holt achteruit. Door het ruime aanbod zijn de meeste spoelers bovendien overgeschakeld op de sterkere, wat latere rassen. Daarvan is de kwaliteit uitstekend. Voor de zeer vroege rassen wordt een andere bestemming gezocht.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden